Ebeveynlerin Alerjik Astım Nedenleri Hakkındaki Bilgi Düzeylerinin ve Uygulanan_x000D_ Tedaviye Yaklaşımlarının Değerlendirilmesi - (:unkn) unknown (My University, 2020)
Amaç: Astım, çeşitli uyaranlara karşı gelişen hava yolu aşırıduyarlılığı ile ilişkili kronik hava yolu inflamasyonu ile karakterize bir hastalıktır. Kötü kontrollü astımın önemli belirleyicilerinden bazıları evdeki evcil hayvanlar, hava kirliliği, polenmaruziyeti gibi çevresel faktörlerdir. Çalışmamızda ebeveynlerin astımı ortaya çıkaran etkenler, ataklardan korunmak içinalınabilecek önlemler ve astım için ilaç kullanımı hakkındakibilgi düzeylerini ölçmeyi amaçladık.Gereçler ve Yöntem: Ocak 2015 -Haziran 2016 tarihleri arasında Zeynep Kamil Hastanesi hasta çocuk polikliniğine herhangi bir nedenle başvuran hasta yakınlarına astım bilgi düzeyini ölçmeyi hedeflediğimiz anket formu uygulandı. Ankettehasta ve hasta yakınlarının demografik özelliklerinin yanısıraalerjik hastalık/astım varlığı, varsa astım için kullanılan ilaçlar, alerjik astımı ortaya çıkaran etkenler ve astımdan korunmakiçin alınabilecek önlemler sorgulandı. Hasta yakınları etkenlerve önlemler için birden fazla cevaplama yapabildiler.Bulgular: Çalışmaya yaşları 20-49 arasında, 781 kadın ve219 erkek olmak üzere toplam 1000 hasta yakını dahil edildi.Hastaların ortalama yaşları 4,5 ± 2,2 yıl idi. Çalışmaya dahiledilen ebeveynlerin 169’unda alerjik hastalık mevcutken, 61ebeveyn astım nedeniyle inhaler tedavi kullanmaktaydı. Çocuğunda alerjik hastalık olanların sayısı 149 idi. Astım/alerjikbronşit olan 114 hastanın 74’ü erkek olup ortalama yaşı 4,4 ±3,06 yıl idi. Astımı ortaya çıkardığı düşünülen etkenler sorusuna en sık (%50,1) bilmiyorum cevabı verilirken; çocuğu astımdan korumak için alabilecekleri önlemler sorusuna da en sık(%52) bilmiyorum cevabı verildi. Çocuğunda alerjik hastalığıolanlarda çocuğunda alerjik hastalığı olmayanlara göre astımataklarının ev tozu, polen, rutubet, evcil hayvan, kirli hava, sigara, küf ve gıdadan kaynaklı olduğunu düşünenlerin oranlarıistatistiksel olarak anlamlı derecede daha yüksek ve bu soruyabilmiyorum cevabı verenlerin oranı istatistiksel olarak anlamlıderecede daha düşüktü (p˂0,001).Sonuç: Çocuğunda alerjik hastalık mevcut olan hasta yakınlarının alerjik astımı ortaya çıkaran etkenler ve astımdan koruyucu önlemler konusunda bilgi düzeyleri diğer hasta yakınlarınakıyasla daha yüksektir. Ancak tüm çalışmadaki ebeveynler değerlendirildiğinde astım etkenleri ve koruyucu önlemler sorularına verilen “bilmiyorum” cevabının fazlalığı bilgi düzeyininyeterli olmadığını göstermektedir

Objective: Asthma is a disease characterized by chronic airway_x000D_ inflammation associated with airway hypersensitivity. One of_x000D_ the important determinants of poorly controlled asthma is environmental factors such as pets, air pollution and pollen exposure. In our study, we aimed to measure the parents’ level of_x000D_ knowledge about the causes of asthma and preventive factors._x000D_ Material and Methods: Between January 2015-June 2016, a_x000D_ questionnaire was conducted in which we aim to measure asthma knowledge level of the parents who applied to Zeynep Kamil_x000D_ Hospital outpatient clinic for any reason. In the questionnaire,_x000D_ the demographic characteristics of the patients and their parents and also the presence of allergic disease / asthma, the_x000D_ drugs used for asthma, the causes of asthma, and the preventive_x000D_ factors of asthma were questioned. The parents were able to_x000D_ mark more than one option for causes and factors._x000D_ Results: A total of 1000 parents, 781 females and 219 males,_x000D_ aged between 20-49 years were included in the study. The mean_x000D_ age of the patients was 4,5 ± 2,2 years. While 169 of the parents_x000D_ included in the study had allergic disease, 61 were using inhaler therapy due to asthma. The number of children with allergic_x000D_ disease was 149. Of the 114 patients with asthma or allergic_x000D_ bronchitis, 74 were male, with a mean age of 4,4 ± 3,06 years._x000D_ The most common (50.1%) answers about the factors that are_x000D_ thought to be the cause of allergic asthma and the the preventive factors of asthma (52%) were “ I don’t know.” The response_x000D_ ratio of the parents whose children have allergic disease and_x000D_ who think that asthma is caused by house dust, pollen, humidity, pet, dirty air, foods, tobacco exposure and mold compared_x000D_ to those without allergic diseases was statistically significantly_x000D_ higher and the rate of those whose answer was “I don’t know”_x000D_ was statistically significantly lower (p˂0.001)._x000D_ Conclusion: The parents whose children have allergic disease_x000D_ have higher levels of knowledge about asthma compared to other parents._x000D_ But all parents’ level of knowledge about asthma is not sufficient. Parents choose to use mostly allergic bronchitis for their_x000D_ children with airway sensitivity. The diagnosis of asthma was_x000D_ less favorable for families because it was thought to be a scary,_x000D_ difficult to treat, chronic disease. For the treatment and control_x000D_ of asthma, the knowledge level of parents should be increased.
Evaluation of Parents’ Level of Knowledge About the Causes of Allergic Asthma and Their Perspective on Treatment