Performansa dayalı ücret sisteminin ücretlerin yapısına etkisi - Güleryüz, Nurdan (My University, 2009)
Son yıllarda işletmeler faaliyetlerini yoğun bir rekabet ortamında yürütmektedirler. İşletmelerin bugünkü ağır rekabet şartlarında ayakta kalabilmelerinin yolu verimlilikten geçmektedir. Bu noktada işletmelerde insan kaynaklarının önemi artmaktadır. İşletmeler çalışanlarının motivasyonlarını ölçmek ve artırmak için çeşitli yollara başvurmaktadırlar. Performans değerleme sistemleri, başvurulan araçlardan biridir. Performans değerleme sistemlerinden amaç, çalışanların verimliliklerini ölçmek ve bunu işletme faydasına dönüştürebilmektir. İşletmelerin en önemli girdilerinden biri insan faktörüdür. Çalışanların verimliliği direkt olarak işletmelerin verimliliğine etki etmektedir. Bu açıdan bakıldığında çalışanların performanslarının değerlendirilmesi ve bu değerlendirme sonuçlarından yararlanarak çalışanların gelişimi üzerinde çalışılması bir anlamda işletme başarısı için gerekli olmaktadır. Çalışan motivasyonunun ücretle sağlanması, günümüzde işletmelerin sıkça başvurdukları bir yoldur. Bunda günümüz ekonomik koşullarının etkisi bulunmaktadır. İşletmeler performansa dayalı ücret sistemleri uyguladıklarında çalışanların motivasyonu artmakta, bu direkt olarak işletme verimliliğine yansımaktadır. Esas olarak performansa dayalı ücret sistemi bir ödüllendirme sistemidir. Performansa dayalı ücret sistemi uygulanmak suretiyle, çalışanların motivasyonu artırılmakta, çalışanların performansları artmakta, böylece işletmenin toplam performansı da artmış olmaktadır. Bireysel performansa dayalı ücret, çalışanların motivasyonu ve performanslarını artırmak amacıyla bireysel performans ile ücret arasında ilişki kurulmasıdır. Günümüzde işletme çevrelerinde bireysel performansı ödüllendiren bireysel performansa dayalı ücret uygulamaları giderek yaygınlaşmaktadır. Çünkü bireysel performansa dayalı ücret sistemleri, organizasyonlarda verimliliği ve organizasyonun rekabet avantajı gücünü artırmaktadır. Böylece tüm dünyada bireysel performansa dayalı ücret sistemleri uygulama alanı bulmaktadır. Anahtar sözcükler: Rekabet, Verimlilik, İnsan kaynakları, Performans değerleme sistemi, Performansa dayalı ücret sistemi, Bireysel performansa dayalı ücret.

In recent years the companies carry out their activities in a dense competition environment. For companies the way to be able to remain standing in nowadays heavy competition conditions is get through from efficiency. At this point, the importance of human resources is increased in companies. The companies resort to various ways for evaluating and increasing their workers’ motivations. One of those from companies resorting tools is the performance evaluation systems. The goal of performance evaluation systems is to measure worker efficiencies and then to could transform them to business advantage. One of the most important inputs of companies is human factor. Because workers’ efficiency has direct effects on business efficiency. When examining from this point of view, evaluating the workers’ performance and by benefiting from those results to study on development at workers, in one respect it is required for the success of business. To provide worker motivation with the wage, it is a way that nowadays companies often resort to it. Here there are effects of today’s economic conditions. While companies carry out the performance-based wage systems in their companies, then their workers’ motivation increases and this directly affects on business efficiency. Essentially the performance-based wage system is a rewarding system. By applying the performance-based wage systems, the workers’ motivation is increased, workers’ performances increase, thus total performance of company also increases. Individual performance-based wage is to establishing correlation between individual performance and wage with the aim of increasing the workers’ motivation and performances. Nowadays in business circles as rewarding the individuals’ performance the applications of individual performance-based wage systems become widespread. Because, individual performance-based wage systems increase the efficiency in organizations and the competitive advantage power of organizations. Thus the individual performance-based wage systems find application areas around the world. Competition, Efficiency, Human resources, Performance evaluation system, Performance-based wage system, Individual performance-based wage.
Keywords: Çalışma Ekonomisi; Performans Yönetimi; Ücret Yönetimi