Obsesif kompulsif bozukluk ve obsesif inançlar - (:unkn) unknown (My University, 2012)
Amaç: Obsesif kompulsif bozukluğun (OKB) bilişsel modellerinde inançlar önemli yer tutar. İnançlarda değişimi hedefleyen bilişsel girişimler tedavi başarısını artırabilir. Çalışmamızda ayaktan tedavi birimlerinde OKB tanısı ile izlenmekte olan hastalarda obsesif inançların incelenerek sağlıklı gönüllülerle karşılaştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmaya ayaktan tedaviye başvuran OKB hastaları (s=116) ve sağlıklı gönüllüler (s=155) alındı. Katılımcılara Obsesif İnanışlar Ölçeği (OİÖ-44), Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ), Durumluk ve Sürekli Kaygı Ölçeği (DSKÖ) uygulandı. Veriler SPSS for Windows 13.0 sürümü istatistik paket programı ile değerlendirildi. Sonuçlar: OKB hastalarında OİÖ-44 toplam ve tüm alt ölçek puanları kontrol grubuna göre yüksek bulundu. Durumluk kaygı düzeyi karıştırıcı etkisi kontrol edildiğinde OİÖ-44 düşüncelere önem verme/düşünceleri kontrol etme alt ölçeği ve toplam puanı anlamlılığını yitirdi. Sürekli kaygı düzeyi ve depresyon düzeyi karıştırıcı etkisi kontrol edildiğinde, OİÖ-44 toplam ve tüm alt ölçek puanları arasındaki farklılığın anlamlılıklarını yitirdiği belirlendi. Tartışma: Obsesif inançların OKB hastalarında yüksek olmasının bilişsel kuramların ileri sürdüğü obsesif inançların obsesif belirtilerle ilişkili olduğu varsayımını doğruladığı düşünüldü. Obsesif inançların kesitsel olarak hastalık şiddetinden bağımsız olduğu saptandı. Obsesif inançlar özellikle sürekli kaygı ve depresyon düzeyleri ile yakından ilişkili bulundu. Obsesif inançların kaygı ile yakın ilişkili olması nedeni ile obsesif inançların genel olarak kaygının bir sonucu olabileceği düşünüldü. Obsesif inançların genel kaygıyla ilişkisini değerlendirmek için diğer anksiyete bozukluklarında da değerlendirilmesi ve OKB sonuçlarıyla karşılaştırılmasının yararlı olabileceği düşünüldü. Tedavi ile obsesif inançlarda değişimin araştırılması için uzunlamasına çalışmalar yapılmalıdır.

Objective: Obsessive beliefs that the person has are gradually get important in the cognitive models of obsessive compulsive disorder (OCD). The cognitive interventions targeting these beliefs will increase the success of the treatment. Our study aims to evaluate the obsessive beliefs in patients with OCD and to compare them with the healthy people. Methods: One hundred and sixteen outpatients with OCD and 155 healthy volunteers were included in the study. Participants were evaluated with Obsessive Beliefs Questionnarie-44 (OBQ-44), Beck Depression Inventory and State Trait Anxiety Inventory. SPSS for Windows 13.0 statistical software was used for the statisticaevaluation. Results: Total scores and subscale scores for OBQ-44 in the OCD group were found to be significantly higher than those in the control group. When state anxiety level was controlled, OBQ-44 importance and control othoughts subscale and total scores were found not to be significant. When trait anxiety level and depression levewere controlled, OBQ-44 total score and all subscale scores were found not to be significant. Conclusion: Obsessive beliefs were higher in the OCD patients, which may confirm the hypothesis, suggested by cognitive theories thacertain obsessive beliefs are related to obsessive symptoms. It is determined that obsessive beliefs were not linked with the severity of the disease cross-sectional. Obsessive beliefs were found to be closely related to trait anxiety and depression. Because of this relation between obsessive beliefs and anxiety; it is thought that these beliefs maybe generally the consequences of anxiety. In order to determine the relation between general anxiety and obsessive <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
Obsessive compulsive disorder and obsessive beliefs
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Psikiyatri; Psikoloji