Büyümekte olan küçük ve orta boy işletmelerde yeniden yapılanmaya yönelik reorganizasyon çalışmaları ve bir uygulama - Koçoğlu, Y. Kemal (My University, 2006)
BÜYÜMEKTE OLAN KÜÇÜK VE ORTA BOY İŞLETMELERDE YENİDEN YAPILANMAYA YÖNELİK REORGANİZASYON ÇALIŞMALARI VE BİR UYGULAMA ÖRNEĞİ Günümüz dünyası; küreselleşme, rekabet ve teknolojik değişim süreci içinde bulunmaktadır. Bu gelişmeler, ekonomileri olduğu kadar işletmeleri de uluslararası ölçütlere uymaya zorlamaktadırlar. Demek oluyor ki, her alanda oldukça yoğun bir rekabet ve değişim sürecinin yaşanmakta olduğu çağımızda, bu değişimden en çok etkilenenlerin ise işletmeler, özellikle küçük ve orta büyüklükteki işletmeler, olduğu rahatlıkla söylenebilir. Her alanda olduğu gibi, işletmeler de başarılı olmak istiyorlarsa, değişime ayak uydurmak zorundadırlar. İlk olarak ekonomiyi ve haliyle de işletmeyi etkileyen değişim süreci nedeni ile yeni dünya koşulları karşısında, yeniden yapılanma çalışmalarına ilk geçenler işletmeler olmuştur. İşletmeler, değişen çevre koşullarının yaratmış olduğu yeni durumlara adapte olabilmek, rekabet avantajlarını arttırabilmek amacı ile, sürekli bir arayış ve değişim içinde bulunmaktadırlar. Aksi takdirde, ya sistem onları değişime zorlayacak ya da rekabet edemeyerek piyasadan Bilinebileceklerdir. Değişimin getirdiği unsurlardan biri de işletmelerin duruma göre küçülme veya büyüme yoluna gidebilmeleri gerçeğidir. Bu çalışmada küçük ve orta büyüklükteki işletmelerde büyümeye bağlı olarak gelişen değişim süreci vurgulanarak değişime neden olan faktörler incelenmiştir. Bu süreç incelenirken sırasıyla küçük ve orta boy işletme kavramı, işletmelerde büyüme olgusu ile yeniden yapılanma ve reorganizasyon kavramları incelenmiş, teorik kısmı oluşturan veriler ışığında Türk inşaat sektöründe faaliyet gösteren, büyümekte olan X Dış Ticaret ve Taahhüt A.Ş. örnek çalışma olarak incelenmiştir. Büyüme ve yeniden yapılanma sürecinde olan ve bu çalışmada incelenen orta ölçekli firmada olduğu gibi; yeniden yapılanmanın hacimsel ve iş süreçlerindeki iyileşmenin yanında en önemli sermaye unsurlarından biri olan insan kaynaklarının temel alınması, ihmal edilmemesi gereği belirgin bir şekilde ortaya çıkmıştır.

A REORGANIZATIONAL STUDY IN THE GROWING SMALL AND MEDIUM SIZED FIRMS AND A CASE STUDY In nowadays, the world has been in the process of globalization, competition and technological change. These changes have coerced both the economies and companies to adopt some international standards. It means that, in nowadays that very intense process of competition and change show effectiveness in every area, it can be easily said that, specially small and medium sized firms are the most influenced firms. So, if the firms prefer to be successful, they have to adapt themselves for the change. Because of the changing process influences the economical area and hence the firms, the firms started to adopt for the restructuring process firstly. The firms have to be in a change period to adopt themselves against the new conditions created from the changed environmental requirements. Otherwise, the system coerces them to change or they may be disappeared. One of the factor that change causes is the realty of the firm growing or firm downsizing according to the different conditions. In this study, emphasizing the changing process which shows improvement up to growing period of the small and medium sized firms, the factors which causes the change were concluded. While studying this process, concept of small and medium sized firms, growing of the firms and concepts of restructuring and reorganization were analyzed and with the help of these data which constitute the theorical part of this thesis, X Dis Ticaret ve Taahhut A.Ş. - a leader and growing firm which plays an important role in the Turkish Construction Sector was selected as a sample firm. Additionally, like this studied small and medium sized firm which was in the process of growing and restructuring, it was clearly understood that Human Resources was one of the basic factor and it must be indispensable factor, besides the improvement in the business processes.
Keywords: Yeniden Yapılanma_İşletmeler