Örgüt kültürü ile bilgi paylaşma tutumu arasındaki ilişki üzerine Türk katılım bankacılığı alanında bir araştırma - Şahin, Mete (My University, 2009)
Bilgi çağı olarak adlandırılan günümüz dünyasında örgütlerin hızla değişen rekabet koşulları altında hayatta kalmalarını sağlayacak yegane beceri bu değişimlere kendilerine üstünlük kazandıracak şekilde uyum sağlayabilmeleridir. Örgüt kültürü, üstünlük kazandıran bu uyum sürecini şekillendirmede önemli bir rol üstlenmektedir. Bu süreçte değişimin en önemli kaynağı olan bilgi, temel üretim faktörü haline gelmiştir. Bu şartlar altında, işletmelerin rekabet üstünlüğü sağlamaları, en önemli rekabet üstünlüğü aracı durumuna gelmiş olan bilgiyi etkili şekilde yönetebilmelerine bağlı olmaktadır. Bilgi yönetiminin temelinde insan unsurunu içeren sosyal süreçler yer almaktadır. Dolayısıyla bu süreçler örgüt kültüründen etkilenmektedir. Bu noktada, etkinliğin ötesinde örgüte rekabet üstünlüğü kazandıracak ve örgütün hayatını devam ettirmesini sağlayacak olan benzersiz bileşime sahip ve rakiplerce kopyalanması çok güç olan örtük bilginin ortaya çıkarılması ve çalışanlar arasında paylaşılmasını sağlayan temel faktörün örgüt kültürü olduğu görülmektedir. Örgüt kültürünün örgüt başarısı için önemli olan bilginin paylaşılması ile olan ilişkisini anlamak maksadıyla bu tez çalışmasında örgüt kültürü ile çalışanların bilgi paylaşma tutumları arasındaki ilişki incelenmiştir. Çalışma, Türkiye'de faaliyet gösteren katılım bankası çalışanları arasında seçilen örneklem üzerinde yürütülmüştür. Çalışma sonucunda, örgüt kültürü ile bilgi paylaşma tutumu arasında anlamlı pozitif yönlü bir ilişki olduğu, çalışanların kişilik özelliklerinin örgüt kültürü ile bilgi paylaşma tutumu arasındaki bu ilişkiyi etkilemediği tespit edilmiştir. Paylaşma Tutumu, Katılım Bankacılığı

In today's world, also known as ''the knowledge era'', the only skill that the organizations need in order to survive under this rapidly changing competition conditions is their ability to gain competitive advantage by adapting themselves to these changes. Organizational culture plays an important role in configuration of this adaptation period. Knowledge, the most significant source of the change, has been the main production factor. Under these circumstances, companies' gaining competitive advantage depends on their ability to manage the knowledge prime element of competitive advantage, in an effective way. In the base of knowledge management, lies the social processes containing human elements. Therefore, these processes are affected by the organizational culture. At this point, organizational culture is seen as the main factor enabling the revealing and sharing of hidden knowledge, which is almost impossible to be imitated by the competitors and has a unique composition helping organization to continue its existence and provides competitive advantage to the organization beyond efficiency, among the employees. In this thesis, the relation between organizational culture and the employees' knowledge sharing attitudes has been analysed in order to understand the relation between organizational culture and sharing knowledge which is crucial for organizational success. Study is implemented on a random selection of employees of the participations banks operating in Turkey. At the end of study, it has been concluded that there is a positive meaningful relation between organization culture and information sharing attitude, and employees' personalities do not affect this relation. Key Words: Organizational Culture, Knowledge Sharing Attitude, Participation Banking.
Keywords: Bankalar ve Bankacılık; Bilgi Güvenliği; Bilgi Paylaşımı; Katılım Bankaları; Örgüt Kültürü; Örgütsel Davranış