Arap dilinde cemiler - Elmasoğlu, İsmail (My University, 2006)
Bu araştırma ile Arap dilindeki cemiler konusu toplu olarak ele alınmıştır. Cemiler, cem’-i sâlim, İsmü’l-cem’, İsmü’l-cinsü’l-cem’ ve ifrâdî, Cem’u’l-cem’ ve cem’-i mükesser olmak üzere beş kısımda incelenmiş, Cem’-i mükesserler ise ilgili kurallar verilmiştir. Fîrûzâbâdî ‘nin Kâmûsu’l-muhît, Cubrân Mes’ûd’un er-Râid ve Mısır Dil Kurumunun Mu’cemü’l-vasît eserlerinde verilen cem’-i mükesserler tesbit edilmiş ve vezinleri belirlenmiştir. Sonra bu vezinler tasnif edilerek Arap dilinde kullanılan cem’-i mükesser kalıpları alfabetik sisteme göre verilmiştir. Ayrıca kelimelerin tercümeleri yapılmıştır. ABSTACT PLURALS IN THE ARABIAN LANGUAGE Plurals subject in the Arabian language totally is taken up with this research. Purals are examined in the five sections as sound plural, collective noun, generic collective noun, secondary plural and broken plural. Rules that are related with broken plural are given. Also broken plurals in Firuzabadi’s el-Kamusu’l-muhit, Cubran Mesud’s er-Raid and Egypt Language Instution’s el-Mucemu’l-vasit are fixed and forms of them are determined. After that broken plurals form in Arabian language are classified and given alphbetically. In addition words are translated.
Keywords: Arap Dili