Preterm Bebeklerde Taburculuk Öncesi Supine (Sırtüstü) Pozisyonda Kalma Sürecinin Değerlendirilmesi - Aydın, Melek (My University, 2008)
Çalışma Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi’nde (YYBÜ) tedavi/ bakım alan preterm bebeklerde taburculuk öncesi supine pozisyonda kalma sürecinin değerlendirilmesi amacıyla planlanmıştır. Çalışma İstanbul il sınırları içinde III. düzey yoğun bakım hizmeti veren bir özel hastanede 1.7.2007 - 31.12.2007 tarihleri arasında yapılmıştır. Araştırmanın evrenini; araştırmanın yapıldığı YYBÜ’ye 1.7.2007-31.12.2007 tarihleri arasında yatan tüm bebekler, örneklemini ise aynı tarihler arası YYBÜ’ye yatan 30 preterm bebek oluşturmuştur. Araştırma verileri literatür bilgileri doğrultusunda hazırlanan Yenidoğan Bilgi Formu ve Yenidoğan İzlem Formu kullanılarak elde edilmiştir. YYBÜ’deki tüm preterm bebeklerin aileleri araştırma hakkında bilgilendirilmiş ve araştırmaya katılmayı kabul eden ailelerden yazılı izin alınmıştır. Araştırma verilerinin istatistiksel analizleri için Statistical Package for Social Sciences (SPSS) for Windows 15.0 kullanılmıştır. Çalışma verileri değerlendirilirken tanımlayıcı istatistiksel metodların (Ortalama, Standart sapma) yanı sıra niceliksel verilerin karşılaştırılmasında normal dağılım gösteren parametrelerin gruplararası karşılaştırmalarında student t testi, normal dağılım göstermeyen parametrelerin gruplar arası karşılaştırmalarında Mann Whitney U test, niteliksel verilerin karşılaştırılmasında ise Ki-Kare testi ve Fisher’s Exact Ki-Kare testi kullanılmıştır. Sonuçlar % 95’lik güven aralığında, anlamlılık p<0.05 düzeyinde değerlendirilmiştir. Çalışmanın sonucunda preterm bebeklerin supine yatmaya alışmasını primer olarak etkileyen faktörün bebeğin doğumdaki gestasyon haftası olduğu söylenebilir. Ayrıca bebeğin doğumdaki gestasyonel haftası (GH) ile supine yatmaya alışma süresi arasında ters orantı olduğu düşünülmektedir. Sonuç olarak benzer çalışmaların daha büyük gruplarda değişik GH’daki preterm bebeklerde; GH’larına göre yapılmasını önermekteyiz. Çalışmada pretermlerin taburculuk öncesi supine pozisyonda yatmaya alıştırılmaları sürecinde, aileler de bebeklerini YYBÜ’de gözlemledikleri için bu pozisyonun devamını evde daha kolay sağlayacakları düşünülmektedir.

TO ASSESS THE PROCESS OF STAYING IN SUPINE POSITION BEFORE DISCHARGE IN PRETERM BABIES The purpose of study was to assess the process of staying in supine position before discharge in preterm babies who were treated in newborn intensive care unit (NICU). Study was conducted between 1st of July 2007 and 31st of December 2007, in a private hospital which has 3rd level intensive care unit, in the boundaries of Istanbul. The population of this study was all babies who were in NICU between 1st of January 2007 and 31st of December 2007 and sample of this study was 30 preterm babies in NICU between the same dates. Data were conducted by means of Newborn Information Form and Newborn Monitor Form which were created through literature. All preterm babies’ parents in NICU were informed about the study and written permissions were taken from the parents who accepted to participate in this study. Statistical Package for Social Sciences (SPSS) for Windows 15.0 was used to analyse the data. Quantitative data were analyzed using Student T-Test to compare the groups which had normal distributed parameters and Mann Whitney U test to compare the groups which had non-normal distributed paremeters, besides descriptive statistics (mean, standart deviation). Chi-Square Test and Fisher’s Exact Chi-Square Test were also used to analyze the qualitative data. Results were assesed through 95% confidence interval and p<0.05 signifance level. According to the findings of this study, we indicated that gestation week in birth of the baby was the primary factor which had influence on the adjustance of the baby to supine position. We also thought that there was an inverse correlation between baby’s gestational age’s and settling-in period to supine position. As a result, we suggested that similar researches should be done according to gestational ages, with large samples of preterm babies in different gestational ages. We also believed that due to the parents’ observation of the adjusting process to staying in supine position before discharge of preterms, parents can provide the continuance of this position easier.
Keywords: Çocuk Sağlığı; Preterm; Yenidoğan Yoğun Bakım