İlkokul düzeyinde dijital okuryazarlık becerileri rubriğinin geliştirilmesi - SAKIZ, GÖNÜL; AYDEMİR, ZEYNEP (My University, 2019)
Bu araştırmanın amacı, ilkokul düzeyinde dijital okuryazarlık becerilerinin ölçümüne yönelik geçerli ve güvenilir alternatif bir değerlendirme aracı geliştirmektir. Çalışma grubunu İstanbul ili Anadolu yakasında bulunan bir ilkokulun dördüncü sınıfında okuyan 31 öğrenci oluşturmaktadır. Yeni Okuryazarlık Becerilerine ve çevrimiçi okuduğunu anlamaya dayalı olarak oluşturulan Dijital Okuryazarlık Becerileri Rubriği (DOBR), Kingsley’in (2011) uyarlama yaparak kullandığı ORCA (Online Reading Comprehension Assessment-Elementary) adlı ölçme aracından faydalanılarak geliştirilmiştir. Rubrik geliştirme sürecinde; içerik, kullanım, yaş düzeyi ve güvenirlik açısından uygun web siteleri kullanılmış ve sınıf-içi uygulamalar gerçekleştirilmiştir. Rubriğin güvenirliği iç tutarlılık katsayısı, madde analizi, Fleiss Kappa katsayısı ve puanlayıcılar arası güvenirlik yoluyla; geçerliği ise uzman görüşleri ve Pearson Momentler Çarpım Korelasyonu yoluyla test edilmiştir. Sonuçlar değerlendirildiğinde, dört ana bölüm ve 12 sorudan oluşan istatistiksel olarak geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı elde edilmiştir.

© 2019. All Rights Reserved.The purpose of this research was to develop a reliable and valid alternative assessment tool for the measurement of digital literacy skills at primary school level. The participants were 31 fourth-grade students in an elementary school located on the Anatolian side of Istanbul. The measurement instrument called New Literacy Skills Rubric was developed using ORCA (Online Reading Comprehension Assessment-Elementary), which was adapted and used by Kingsley (2011). The Digital Literacy Skills Rubric (DLSR), based on the new Literacy Skills and online reading comprehension, was developed using the ORCA (Online Reading Comprehension Assessment-Elementary), an adaptation tool used by Kingsley (2011). In the process of rubric development, in-class applications were carried out using the appropriate web sites in terms of content, usage, age level and reliability. The reliability of the rubric was tested using internal consistency coefficient, item analyses, Fleiss Kappa coefficient and inter-rater reliability. The validity was tested using expert opinions and pearson-product moment correlation. The evaluation of the results showed that a statistically valid and reliable rubric consisted of four parts and 12 questions was obtained.
Development of digital literacy skills rubric at primary school level
Keywords: Sosyal ve Beşeri Bilimler; Sosyoloji; Eğitim; Social Sciences and Humanities; Sociology; Education; Sosyal Bilimler (SOC); Sosyal Bilimler Genel; EĞİTİM VE EĞİTİM ARAŞTIRMASI; Social Sciences (SOC); SOCIAL SCIENCES, GENERAL; EDUCATION & EDUCATIONAL RESEARCH; Social Sciences & Humanities; alternative assessment; digital literacy skills; Literacy; new literacy skills; online reading comprehension; rubric; Okuryazarlık; dijital okuryazarlık becerileri; yeni okuryazarlık becerileri; çevrimiçi okuduğunu anlama; alternatif değerlendirme; rubrik; Literacy; digital literacy skills; new literacy skills; online reading comprehension; alternative assessment; rubric