Identifying the impact of human resource development climate on job atiıtudes - Barmaky, Akbar (My University, 2019)
İnsan kaynakları yönetimi (İKY) bağlamındaki mevcut literatüre göre, insan kaynakları geliştirme (İKG) ikliminin, çalışanların iş tutumları üzerindeki önemli rolü yadsınamaz. Bu çalışma, İKG ikliminin iş tutumları üzerinde olan olumlu ve olumsuz etkisini belirlemeyi amaçlamaktadır. Önerilen modelde beş gizli değişken bulunmakta, bunlardan İKG iklimi dışsal değişken, iş katılımı, örgütsel bağlılık, örgütsel vatandaşlık davranışları (OCB) ve ters üretkenlik çalışma davranışları (CWB) içsel değişkenler olarak yer almaktadır. Çalışmada, İran’ın başkenti olan Tahran’da bulunan özel bankalardaki çalışanları kapsayan örneklem seçilmiş olup anket yöntemi ile toplanmış verileri nicel bir yöntem ile analiz edilmiştir. Dağıtılmış olan anketlerden 384 adedi kullanılabilir ve tam olarak elde edilmiştir. Araştırma soruları ve hipotezler önerilen modele göre formüle edilmiş ve Yapısal Eşitlik Modeli (YEM) yöntemi kullanılarak analizler yapılmıştır. Bulgular, İKG ikliminin iş tutumları üzerinde önemli bir belirleyici boyut olduğunu desteklemektedir. Bunların arasında, çalışma katılımı ve örgütsel bağlılık üzerindeki İKG ikliminin belirleyiciliği de dikkat çekicidir. Ayrıca, İKG ikliminin OCB artışında olumlu etkisi ve negatif iş tutumlarında olumsuz etkisi olduğu gözlenmiştir. Sonuçlar, İKY alanındaki akademisyenler için faydalı olacağı gibi, İran özel bankacılık sektöründeki yöneticiler için yönetsel çıkarımlar olacağı da söylenebilmektedir. Çalışmadan elde edilen sonuçların yöneticilere, sektör içindeki çalışanlar arasında örgütsel bağlılık ve iş ilişkilerinin nasıl arttırılacağına dair öngörüler sağlayacaktır. Ayrıca, sonuçlar vatandaşlık davranışları duygusun artması ve üretkenlik karşıtı iş davranışının azaltılması için yöneticilere faydalı olacak ve İran özel bankacılık sektörünün kârlılık, gelir, yatırım getirisi (YG) ve verimliliği Artıracak dolayısıyla işyerinde durgunluk azaltmaya sebep olacaktır.

According to the extant literature in the context of human resource management (HRM), the preeminent role of human resource development (HRD) climate on employees’ job attitudes is irrefutable. This study aims to determine the effect of HRD climate on job attitudes including positive and negative ones. The proposed model consists of five latent variables which are HRD climate as an exogenous variable and work engagement, organizational commitment, organizational citizenship behaviors (OCBs), and counterproductive work behaviors (CWBs) as endogenous variables. The author uses a quantitative method involving questionnaire distribution among employees in different private banks located in Tehran (Capital city of Iran). Among distributed questionnaires, 384 were retrieved and sufficient for proceeding study. Research questions and hypotheses were formulated based on the proposed model. To obtain the results, structural equation modeling (SEM) technique was applied. Findings supported the notion that HRD climate has a significant determination on job attitudes. Among them, the determination of HRD climate on work engagement and organizational commitment is remarkable. Also, HRD climate had a positive role in increasing OCBs and reduction in negative job attitudes. The results will be practical for academics in the field of HRM. It is worthwhile mentioning that there will be managerial implications for the managers in the Iranian private banking industry and results provide initial insights for managers how to increase the sense of organizational commitment and work engagement as defined task duties among employees within the Iranian private banking industry. Besides, the results will be pragmatic for managers for injecting and burgeoning the sense of citizenship behaviors and diminution of counterproductive work behaviors to increase profitability, revenue, return on investment (ROI), and productivity, also avoiding stagnation in the environmental workplace of the Iranian private banking industry.
Keywords: Bankacılık; Banking; Human Resource Development Climate; İnsan Kaynakları Geliştirme İklimi; İnsan Kaynakları Yönetimi; İş Tutumları; Job Attitudes; Personel yönetimi; Personnel management; Structural Equation Modeling; Yapısal Eşitlik Modeli Human Resource Management