Emir Sultan Menakıbnameleri Ve Nimetullah’ın Menakıb-ı Emir Sultan Adlı Eseri : (inceleme-metin) - Uğur, Abdullah (My University, 2013)
EMİR SULTAN MENAKIBNAMELERİ VE NİMETULLAH’IN MENAKIB-I EMİR SULTAN ADLI ESERİ (İNCELEME-METİN) Bu çalışma Osmanlı İmparatorluğu’nun kuruluş yıllarında Anadolu’ya gelip Bursa şehrine yerleşmiş ve bu şehirde irşad faâliyetlerinde bulunmuş olan Emir Sultân’ın hayatı ve ona dair yazılan menâkıbnâmeler ile ilgilidir. Bu büyük sûfînin Osmanlı edebiyatı ve tarihi üzerinde bıraktığı etkiyi araştırmak amacıyla hayatı hakkında bilgiler verilmiş, hakkında yazılan menâkıbnâmeler incelenmiş ve bu menâkıbnâmelerin birbirleriyle olan ilişkileri üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde ise Nimetullah Efendi’nin telif etmiş olduğu Menâkıb-ı Emîr Sultân adlı eser incelenmiş ve edisyon-kritikli metin neşri hazırlanmıştır. Anahtar Sözcükler Emir Sultan Nimetullah Efendi, menâkıbnâme

MENAKIBS ON EMİR SULTAN AND THE MENAKIB-I EMİR SULTAN OF NİMETULLAH (ANALYSE-TEXT) This study focuses on Emir Sultan who came to Anatolia and settled in the city called Burusa in the early times of the Ottoman Empire. The study basically focuses on the effects of Emir Sultan on Ottoman history and Ottoman literature. For that the menaqıbs which were written on Emir Sultan are investigated and also the intertextuality between them. In the second part, the text of the menaqıbname which is written by Nimetullah Efendi is given with a critical edition. Key Word Emir Sultan, Nimetullah Efendi, menaqıbname
Keywords: İslam Edebiyatı, Türk; İslam Tarihi; Tarih; Türk Edebiyatı