Farklı dişsel ilişkilerine sahip bireylerin sam aksiyografi ile kondil haraket yollarının karşılaştırmalı olarak incelenmesi - Şengün, Leyla Dehan (My University, 2004)
l.OZET Uzun yıllardan bu yana farklı dişsel kapanış ilişkilerinin etkileri üzerine yapılan çalışmalar günümüzde de halen süregelmektedir ve maloklüzyonların eklem üzerindeki etkileri de literatürde uzun süredir tartışma konusu olmuştur. Dişsel kapanışın temporomandibular eklem rahatsızlıklarına etkisi bilinen bir olgudur. Ancak bu etkinin hangi durumlarda ve ne ölçüde temporomandibular ekleme yansıdığı tartışılmaktadır. Bu çalışmadaki amaç; Angle sınıflamasına göre Sınıf I, II ve III dişsel kapanış ilişkisine sahip, temporomandibular eklem rahatsızlığı olmayan bireylerde eklem fonksiyonlarının nasıl gerçekleştiğini araştırmak, bu olgularda kondil hareketlerindeki farklılıkları tespit etmek, Sınıf I, II ve III gruplarına ilişkin normatif veriler sağlamak ve böylece dişsel kapanış ilişkilerinin eklem disfonksiyonlarına etkisi konusundaki araştırmalara katkıda bulunmaktır. Bu tür verilerin bulunması patolojik durumlarda normaF'in sınırlarının ne olduğuna karar vermemize yardımcı olacaktır. Araştırmamızda incelenen 90 bireyin 5 5' ini erkekler, 3 5' sini kadınlar oluşturmaktadır. Angle Sımf I grubunda 31, Sımf II grubunda 28 ve Sınıf III grubunda ise 31 kişinin kondiler hareket yolları incelenmiştir. Elektronik SAM Aksiyografı kullanılarak maksimum açılış, düz protrüzyon ve lateral hareket kayıtları alınmıştır. Elde edilen uzunluk ve açı değerleri gruplar arasında karşılaştırılmıştır. Bulgularımız Sınıf III dişsel kapanış grubunda mandibular açılış açısı, düz protrusiv kondil yolu uzunluğu ve sağ lateral hareket uzunluğu verilerinin Sınıf I ve SınıflI dişsel kapanış gruplarından daha düşük değerlerde olduğunu göstermiştir. Sonuç olarak; tüm gruplarda anlamsız olsa bile kondiler hareket yolları uzunluk ve açılarındaki farklılıkların varlığı, insan vücudunun orta hatta göre simetrik olmadığının bir göstergesidir. Uzunluk ve açılarda ortaya çıkan gruplar arası farklar büyük bir olasılıkla dişlerin yönlendirmesiyle şekillenen hareket yolu karekteristiğidir. Bu farklılık bir temporomandibular eklem rahatsızlığı olarak algılanmamalıdır. 2.

EVALUATION OF CONDYLAR MOVEMENTS IN ANGLE CLASS I, CLASS II AND CLASS III MALOCCLUSION CASES USING THE ELECTRONIC SAM AXIOGRAPHY. For a longer time, attempts to clarify the role of dental malocclusions in aetiology of temporomandibular disorders (TMD) have been made. In numerous studies, the importance of morphological and functional occlusal relationships leading to prevalence of TMD were analysed. Reported findings concerning the importance of the occlusal condition have ranged from a positive association to no relationship. The purpose of this study was to compare the lengths and degrees of the condylar pathways during opening, protrusive and lateral movements of Angel Class I occlusion and Angle Class II and III dental malocclusions in asymptomatic volunteers without TMDs symptoms. In this study mandibular movement data were analyzed to determine the average movement pathways in healthy subjects. In this study, the 90 subjects were dental students from the Marmara University, Faculty of Dentistry. The study group consisted of 31 subjects for Class I, 28 subjects for Class II and 31 subjects for Class III. The number of men was 55 and the number of women was 35. Electronic SAM-Axiography was used to measure the lengths and degrees of the maximum opening, protrusive and lateral movements. According to our findings, Class III showed significantly lower values for angle of mandibular opening degree, protrusive condylar lengths and right lateratrusive condylar lengths than did the two other groups Conclusively the results of this study Class III cases show some significant differences in condylar border movements which were less limited than Class I and Class II cases. Furthermore it can be said that considering the dimension of TMJ movements alone is not sufficient to distinguish between a healthy and a diseased TMJ.
Keywords: Ağız ve Diş Sağlığı