Aşırı iş yükü, tükenmişlik, iş-aile çatışması ve pozitif psikolojik sermaye arasındaki ilişkiler : iç denetçiler üzerine bir araştırma - Hışman, Burcu (My University, 2024)
Araştırma, aşırı iş yükü, tükenmişlik, iş-aile çatışması ve pozitif psikolojik sermayenin iç denetçiler üzerindeki etkisini araştırmak amacı ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmada, iç denetçilerin mesleki sorumlulukları ve karşılaştıkları zorluklar nedeniyle aşırı iş yükü, tükenmişlik, iş-aile çatışması yaşayıp yaşamadıklarını ve pozitif psikolojik sermaye düzeylerini araştırmak amacıyla bu kavramlar arasındaki ilişkilere odaklanılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre öneriler sunularak hem iç denetçilere hem de literatüre katkı sağlanması hedeflenmiştir. Anket formu, Aşırı İş Yükü Ölçeği, Maslach Tükenmişlik Ölçeği, İş-Aile Çatışması Ölçeği, Pozitif Psikolojik Sermaye Ölçeği, aşırı iş yükü nedenlerini belirlemeye yönelik sorular ve demografik bilgiler içerecek şekilde Google Forms’da hazırlanmıştır. Çalışmanın konusu ve anketin çevrimiçi bağlantısı, LinkedIn üzerinden ve TİDE aracılığıyla elektronik posta ile sertifikalı iç denetçilere iletilmiştir. Anket yöntemiyle 518 adet analize uygun veri elde edilmiştir. Çalışmada kullanılan ölçeklerden elde edilen verilerin analizi IBM SPSS 27.0 ve AMOS 23.0 paket kullanılarak yapılmıştır. Analiz sonuçları aşırı iş yükünün hem tükenmişlik hem de iş-aile çatışmasıyla arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğunu göstermiştir. Aynı şekilde iş-aile çatışması ile tükenmişlik arasında da pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Çalışmada, iş-aile çatışmasının, aşırı iş yükünün tükenmişlik üzerindeki olumsuz etkisinde aracılık rolünün olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, pozitif psikolojik sermayenin, aşırı iş yükü ile tükenmişlik arasındaki ilişkide düzenleyici rolü araştırılmıştır. Çalışma sonucu, pozitif psikolojik sermayesi yüksek bireylerde iş yükü artsa da tükenmişlik düzeyinin fazla değişmediğini göstermektedir. Grup farklılıkları analizine göre ise iç denetçilerin aşırı iş yükü, tükenmişlik, iş-aile çatışması ve pozitif psikolojik sermaye düzeylerinin demografik özelliklere göre farklılaştığı tespit edilmiştir.

The research was conducted to investigate the effects of excessive workload, burnout, work-family conflict and positive psychological capital on internal auditors. The study focused on the relationships between these concepts in order to investigate whether internal auditors experience excessive workload, burnout, work-family conflict due to their professional responsibilities and the difficulties they face, and their levels of positive psychological capital. It is aimed to contribute to both internal auditors and the literature by presenting suggestions according to the findings obtained as a result of the research. The survey form was prepared in Google Forms to include the Work Overload Scale, Maslach Burnout Scale, Work-Family Conflict Scale, Positive Psychological Capital Scale, questions to determine the causes of work overload, and demographic information. The subject of the study and the online link to the survey were sent to certified internal auditors via LinkedIn and TİDE via e-mail. 518 data suitable for analysis were obtained through the survey method. The analysis of the data obtained from the scales used in the study was done using IBM SPSS 27.0 and AMOS 23.0 package programs. The analysis results showed that there is a positive significant relationship between work overload and both burnout and work-family conflict. Similarly, a positive significant relationship was found between work-family conflict and burnout. In the study, it was determined that work-family conflict has a mediating role in the negative effect of work overload on burnout. In addition, the moderating role of positive psychological capital in the relationship between work overload and burnout was investigated. The results of the study show that although workload increases in individuals with high positive psychological capital, the level of burnout does not change much. According to the group difference analysis, it was determined that the levels of work overload, burnout, work-family conflict and positive psychological capital of internal auditors differ according to demographic characteristics.
relationship between overwork, burnout, work - family conflict, and positive psychological capital : a research on internal auditors
Keywords: Aşırı İş Yükü; Burnout; Denetçiler; İç Denetçi; İş – Aile Çatışması; Positive Psychological Capital; Pozitif Psikolojik Sermaye Internal Auditor; Supervisors; Turkey; Tükenmişlik; Türkiye; Work Overload; Work-Family Conflict