Türkiye’de toprak sorunu ve köylülük - Bilir, Mehmet Caner (My University, 2012)
Toprak Mülkiyeti, Mülkiyet Hakkı, Özel Mülkiyet, Tarım, Toprak Sorunu, Toprak Reformu, Toprak Ağası, Köy, Köylü, Köylülük ÖZET 18. yüzyılın sonlarına doğru ekonomik ve toplumsal alanda kökten değişimler geçiren Avrupa’da; Fransa, İngiltere, İtalya, İspanya ve bazı diğer ülkeler 19. yüzyılın ortasına dek toprak reformu uygulamalarını gerçekleştirmiş ve tarımda kapitalizmin ana arterlerini açmıştır. Buna karşın bu reformları gerçekleştiremeyen feodal karekteri baskın ülkelerin, emperyalizmin sermaye krizinin ilk küresel ölçekli kapışması olan Birinci Dünya Savaşı ertesinde doğuda yaşanan toprak işgalleri; 17 Ekim devrimi ve ardından gelen Çin Devrimi’nde Küba’da ve Vietnam’da topraksız köylülerin sosyal hareketlerin ve devrimlerin itici gücü oluşturması bu ülkelerin toprak reformu yapmalarını mecburiyete sokmuştur. Dünyada yaşanan sürece denk düşecek şekilde Osmanlı İmparatorluğu çözülmüş ve ondan kalan en büyük unsur olan Türkiye Cumhuriyeti ekonomisi tarıma dayalı olması ve iş gücü kitlesinin çoğunu köylülerin oluşturması nedeniyle toprak reformuna ilişkin çeşitli girişimlerde bulunma zorunluluğuna düşmüştür. Bu doğrultuda Türkiye Cumhuriyeti çeşitli teşebbüslerde bulunmuş olsa dahi bu teşebbüsler egemenliği oluşturan karma unsurların (toprak ağası ve ticaret burjuvazisi) tabiatına ters düşmesi sonucunda işletilmemiştir. Türkiye tarihinin en iddialı toprak kanunu olan 1945 Çiftçiyi Topraklandırma Kanunu’nun, ülkenin kurucu partisi olan CHP’yi bölüp ülkeyi çok partili yaşama sürüklemesi devletin bu uygulama karşısında içine düştüğü çaresizliği göstermektedir. Çalışmada Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasından bu yana çözülemeyen toprak sorunu meselesine odaklanılarak, bu meseleyi çözecek politikaların neden türetilemediğine ve nasıl uygulanamadığına yönelik açıklama getirilmeye çalışılmaktadır. Çalışma iki bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde köy, köylü, köylülük kavramlarına odaklanılmakta; ayrıca toprak reformunun tanımı, içeriği, amacı, uygulamada ki zorlukları ve tarım reformundan ayrılan yönlerine değinilmektedir. İkinci bölümde de toprak reformu politikaları kapsamında öne çıkan hukuki gelişmeler irdelenerek, Türkiye’de toprak reformunun çözülememesine dair siyasi, sosyal ve ekonomik faktörler üzerinden bir inceleme yapılmaktadır. Land Ownership, Property Rights, Private Property, Agriculture, Land Question, Land Reform, Landlords, Village, Peasant, Peasantry

Towards the end of the 18th century, showing radical changes in the economic and social areas in Europe; France, England, Italy, Spain and the other countries had realized land reform applications and opened the main arteries of capitalism in agriculture in the middle of 19th century. Whereas, the feodal countries who couldn’t realize these reforms have been forced to make land reforms because of land occupations, The October Revolution, the social movements and revolutions in Cuba and Vietnam. Correspondingly the process in the world, the Ottoman Empire had raveld and the economy of Turkish Republic which stained from Ottoman Empire because of basing on agriculture and most of the peasants to form the mass of work force was obliged to attempt some land reforms. In this direction, even though the Turkish Republic made variety attempts, these attempts weren’t managed. Legistlation for Land Reform (1945) which is the assertivest land law in the history of Turkey caused the Republician People’s Party which is the founder party of Turkey to be divided and pulled Turkey into a multi-party period and this situation shows that the state fallen into a desperation in view of this application. In this study, since the establishment of the Republic of Turkey by focusing on the issue of unresolved land question, why the policies to solve this issue and how they couldn’t apply and derive is aimed to make comments on. In the first part, it is focused on the definitionsof village, villagers and peasantry and also referred the definition, content, aim of land reform and its difficulties in practise and the directions that are seperated from agriculture reform. In the second part, outstanding under the land reform policies by examining legal developments, some researches which are political, social and economic are made about can not be solved land reform in Turkey
Keywords: Özel Mülkiyet; Toprak Mülkiyeti; Toprak Reformu