Serbest etki̇nli̇klere katılan bi̇reyleri̇n akiş deneyi̇mleri̇ni̇n incelenmesi̇ - ALPULLU, AYTEKİN (My University, 2022)
Araştırmanın hedefi; İstanbul’da BESYO’ da eğitim alan üniversitelilerin boş zamanlarında katıldıkları etkinliklerdeki akış deneyimlerinin incelenmesidir. Yapılan çalışmaya 98 kadın, 113 erkek olmak üzere toplam 211 üniversite öğrencisi katılmıştır. Katılımcıların serbest zamanlarındaki akış durumunu tespit etmek için Alpullu-Ak ALPAK ölçeği kullanılmıştır. Ulaşılan dataların normal dağılım eğrisinde olup olmadığının tespit edilmesi amacıyla çeşitli göstergelere bakılmış ve verilerin normal sıralandığı sonucu bulunmuştur. Normal sıralanan datalar için istatistik tekniklerinden ikili karşılaştırmalar için kullanılan bağımsız (İndependent) örneklem t testi, ikiden fazla grupların karşılaştırılmasında kullanılan Anova(One way Anova) testi ve ayrışmanın hangi gruplardan ortaya çıktığını belirlemek hedefiyle ikiden fazla birimlerin karşılaştırmaları için Tukey testi kullanılmıştır. Verileri incelemek için jasp 0.9.2.0 sürüm uygulama kullanılmış ve istatistiksel anlamlılık değeri olarak p<0,05 alınmıştır. Araştırmada elde edinilen datalar bilimsel normlara uygun bir şekilde sonuçlandırılmıştır. Elde edilen verilere göre cinsiyet, okul türü ve düzenli spor yapma değişkeni ve Alpak akış ölçeği ortalaması arasında istatistiksel açıdan bir fark tespit edilememiştir (p>0,05). İkiden fazla grupları analiz etmek için kullanılan tek yönlü anova testinde ise; sınıf kademeleri, iş durumları ve gelir durumları grupları ile ölçek ortalaması arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir fark tespit edilememiştir (p>0,05). Alpak ölçeği alt boyutlarından yeniden katılış ve akış alt boyutları ile iş durumu grupları arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir fark tespit edilmiştir. (p<0,05). Sonuçta; cinsiyetin, okul türünün ve düzenli spor yapmanın üniversite öğrencilerinin serbest zamanlarında katılmış oldukları serbest etkinliklerde akış deneyimi yaşamasına etki etmediği ve yeniden katılış alt boyutunda yarı zamanlı çalışan öğrencilerin diğer gruplardan daha fazla akış deneyimi yaşamış oldukları tespit edilmiştir.

The aim of this study; The aim of this study is to examine the flow experiences of students studying in the field of sports sciences in the activities they participate in in their free time. A total of 211 university students, 98 women and 113 men, participated in the study. Alpak flow scale was used to determine the flow status of the participants in their free time. Skewness, kurtosis, mean, median and histograms were used to determine whether the data showed a normal distribution, and the result was obtained that the data showed a normal distribution. For normally distributed data, the independent sample t-test used for pairwise comparisons from descriptive statistical methods, the Anova test used to compare more than two groups, and the Tukey test for multiple comparisons to determine in which groups the differentiation occurred. Jasp 0.9.2.0 version program was used to analyze the data and p<0.05 was taken as statistical significance value. The data obtained in the research were evaluated in accordance with scientific norms. According to the data obtained, no statistically significant difference was found between the variables of gender, school type and regular exercise and Alpak flow scale average (p>0.05). In the one-way anova test used to analyze more than two groups; No statistically significant difference was found between the groups of grade levels, job status and income status and the scale mean (p>0.05). A statistically significant difference was found between rejoining and flow sub-dimensions of Alpak scale and job status groups. (p<0.05). As a result; It has been determined that gender, school type and regular sports do not affect university students' experience of flow in free activities they participate in during their free time, and students working part-time in the re-engagement sub-dimension have more flow experience than other groups.
Keywords: Serbest Zaman; Akış Kuramı; Spor; Rekreasyon; Leisure Time; Flow Theory; Sport; Recreation