Darülfünun’da ahlâk dersleri programlar-ders notları-hocalar - Güneş, Melek Yıldız (My University, 2015)
DARÜLFÜNUN’DA AHLÂK DERSLERİ PROGRAMLAR-DERS NOTLARI-HOCALAR Darülfünun, 1876 ile 1933 yılları arasında varlığını devam ettiren batılı tarzda bir yükseköğretim kurumu olarak Osmanlı modernleşmesinde önemli bir yere sahiptir. Kurulması tasarlandıktan sonra hayata geçirilmesi vakit almış, 1900 senesine kadar tam bir şekilde açılmaya muvaffak olamamıştır. Bu yapı ile modern bir Osmanlı vatandaşı yetiştirilmek istendiği düşünüldüğünde Ahlâk dersleri de önemli bir konuma sahiptir. Bu bakımdan Ahlâk derslerini tedris eden hocaların kimler olduğu, derslerde okuttukları metinler de önem taşımaktadır. Darülfünun’da Ahlâk dersleri, ancak hoca-program-ders notu merkezinde ele alındığında derinlikli bir bakış açısı sunabilmektedir. Darülfünun’da Ahlâk dersi hocalığı yapan Emrullah Efendi, Babanzade Ahmet Naim, Mehmet Kamil Miras, Halil Nimetullah Öztürk, Mehmet İzzet Mete, Mehmet Servet Berkin, Necmettin Sadık Sadak, Maks Bonnafous ve İsmail Hakkı Baltacıoğlu, Ahlâk dersleri tedris etmiş ve ders notları vücuda getirmişlerdir. Bu ders notlarına genel olarak bakıldığında Darülfünun’da Ahlâk dersleri, İslâm ahlâk düşüncesi ve ilahi kaynaklı bir yaklaşımla ele alınırken zaman içerisinde akılcı ahlâk anlayışlarına ve bilhassa son dönemde İçtimaiyat merkezine yönelerek bu alanla bütünleşmiştir. Bu durum hem özelde Ahlâk derslerinin hem de genelde Darülfünun’un ilmî yönelimini ortaya çıkarmaktadır. Darülfünun, Ahlâk Dersleri, Hocalar, Ders Notları, Programlar.

ETHICS LECTURES IN DARULFUNUN SCHEDULES-LECTURE NOTES-INSTRUCTORS MELEK YILDIZ GÜNEŞ Darulfunun, which existed as an higher education institution of Western style, has an important place in Ottoman modernization. Even though it was planned earlier it took a long time to be established and could not be materialized fully until 1900. If its aim to cultivate a modern Ottoman citizen taken into consideration, Ethics lectures also have an important status in Darulfunun. Therefore, identities of scholars teaching Ethics and which textes they uses for the classes are of significant importance. Ethics lectures in Darulfunun could only provide a depth point of view if they are analyzed from instructoc-schedule-lecture notes perspective. Emrullah Efendi, Babanzade Ahmet Naim, Mehmet Kamil Miras, Halil Nimetullah Öztürk, Mehmet İzzet Mete, Mehmet ABSTRACT ETHICS LECTURES IN DARULFUNUN SCHEDULES-LECTURE NOTES-INSTRUCTORS MELEK YILDIZ GÜNEŞ Darulfunun, which existed as an higher education institution of Western style, has an important place in Ottoman modernization. Even though it was planned earlier it took a long time to be established and could not be materialized fully until 1900. If its aim to cultivate a modern Ottoman citizen taken into consideration, Ethics lectures also have an important status in Darulfunun. Therefore, identities of scholars teaching Ethics and which textes they uses for the classes are of significant importance. Ethics lectures in Darulfunun could only provide a depth point of view if they are analyzed from instructoc-schedule-lecture notes perspective. Emrullah Efendi, Babanzade Ahmet Naim, Mehmet Kamil Miras, Halil Nimetullah Öztürk, Mehmet İzzet Mete, Mehmet
Keywords: Ahlak Dersleri; Darülfünun, 1876-1933; Ders Notlaır; Eğitim; Hocalar; İslam Ahlâkı; Programlar; Tarih; Türkiye