Türkiye’de Faaliyet Gösteren Bireysel Emeklilik Şirketlerinin Performansının Entropi ve COPRAS Yöntemi ile Değerlendirilmesi - (:unkn) unknown (My University, 2020)
Bireysel emeklilik sistemi Türkiye’de gönüllülük esasına dayanan, katılımcılarıuzun vadeli araçlara yönlendirerek yaşlılıktaki gelirlerini garanti altına almayı amaçlayanve sosyal güvenlik sisteminin finansal yükünü azaltarak sosyal katılımcıların yaşamkalitesinin artmasını hedefleyen bir sistemdir. Bu çalışmada 2018 yılı verileri kullanılarakTürkiye’de faaliyet gösteren 17 bireysel emeklilik şirketinin performansı katılımcı sayısı,katılımcı fon tutarı, katkı payı tutarı, devlet katkısı fon tutarı ve emeklilik teknik giderkriterleri ele alınarak Entropi ve COPRAS yöntemiyle analiz edilmiştir. Analiz sonucundakatılımcı fon tutarı kriteri en yüksek önem derecesine sahip kriter olarak belirlenmiştir.

In Turkey private pension system is a system based on the principle of_x000D_ volunteering, aims to guarantee the income of the old age by directing the participants to_x000D_ long-term vehicles and aims to increase the quality of life of social participants by_x000D_ reducing the financial burden of the social security system. In this study using 2018 data,_x000D_ the performance of the 17 private pension companies operating in Turkey were analyzed_x000D_ considering the criteria that the number of participants, participant fund amount,_x000D_ contribution amaunt, the state contribution amaunt and superannuation technical_x000D_ expence by methods of Entropy and COPRAS. As a result of the analysis, the participant_x000D_ fund amount criterion has been identified with the highest weight.
Performance Evaluation of Private Pension Companies Operating in Turkey by Entropy and COPRAS Method