Tanrı tasavvuru açısından Kutadgu Bilig nasıl okunabilir? - Şeker, Fatih M. (Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 2009)
Bu makalede, yaslandığı fikri ve siyasi zeminden hareketle, Tanrı tasavvuru açısından Kutadgu Bilig'in nasıl okunabileceğiyle ilgili bazı hususlara dikkat çekeceğim. Bir başka ifadeyle mütefekkir- şair Yusuf Has Hacib'in Tanrı algısında kelam, tasavvuf ve felsefenin yerini mukayeseli bir tahlile tabi tutacağım. Kutadgu Bilig'den hareketle Tanrı'nın varlığına dair düşünme, Türkler'in Tanrı anlayışı hakkında fikir yürütmenin ötesinde İslamlaşma sürecinde hu bölgenin, diğer İslam! esasları nasıl içselleştirdiğini ortaya koymak anlamına gelir.
Keywords: Kutadgu Bilig, Yusuf Has Hacib, Türkler, İslamla§ma süreci, Tanrı, kelam, tasavvuf, felsefe