Türkiye’de yüzme branşı ile uğraşan sporcuların spor yaşamlarının erken yaşta sona ermesinin nedenleri - Gölleroğlu, İlhan (My University, 2010)
TÜRKİYE’DE YÜZME BRANŞI İLE UĞRAŞAN SPORCULARIN SPOR YAŞAMLARININ ERKEN YAŞTA SONA ERMESİNİN NEDENLERİ ÖZET Bu çalışma Türkiye’de yüzme branşı ile uğraşan sporcuların spor yaşamlarının erken yaşta sona ermesinin nedenlerinin incelenip belirlenmesi amacı ile yapılmıştır. Bu doğrultuda sporcuların en çok hangi yaşlarda ve hangi sebeplerden dolayı yüzme sporuna devam etmeme kararı aldıkları, bireylere uygulanan anket ile belirlenip elde edilen bulgular doğrultusunda öneriler getirmesi, bu tezin başlıca amacıdır. Örneklemin % 60’ının okul saatlerinin tam gün olduğu görülmektedir, bu faktörün yüzme sporunu bırakmada etkili olabileceği düşünülmektedir. Yüzme sporunu bırakmış kişilere yapılan ankette örneklemin %60’ının yüzmeye başlama yaşı 5-8dir. Geri kalan %20 9–11, %20 12 ve üzeridir. Örneklemin yüzme sporunun tercihinde aile kararının %70 oranında etkili olduğu görülmektedir. Örneklemin yüzmeyi bırakma nedenleri içinde en sık rastlanılan faktör % 50 oranında eğitim faktörüdür. Örneklemin % 60’ının yüzmeyi bırakma yaşı 18 yaş ve üstü olarak görülmektedir. Tüm bu bileşenlerin bir araya gelmesi ve gerekli önlemlerin alınmaması halinde; yüzmenin erken yaşta sona ermesi; dolayısı ile Türkiye de yüzme sporunda istenen başarıya ulaşılamaması kaçınılmaz olacaktır. arı, bırakma, eğitim, yaş, yüzme.
Keywords: Beden Eğitimi ve Spor; Yüzme_Spor