Bohçalık kelimeler - KOÇ GİANNOPOULOS, AYLİN (Lale yayıncılık, 2023)
90’lı yılların Türk rock müziği temsilcilerinden Ayna grubunun bir şarkısında fakir ama âşık genç, sevdiği kızın kendisine varması arzusunu şöyle ifade ediyordu: \"Dereden tepeden gel, kıyıdan köşeden gel, yatağını, yorganını, çeyizini, bohçanı, yüreğini kap da gel.\" Bu şarkıda bahsi geçen yatak, yorgan, çeyiz ve bohça hem maddi kültürü hem de aşkı, sevgiyi ve mutlu bir yuvayı temsil etmektedir. Malum ya eskiden bohça yani çeyiz koltukta kaçılırdı. Kızın kaçarken unutmaması gereken bir şey daha vardı: yüreği… Bu çalışmanın konusunu; Türkiye Türkçesi sözlüklerindeki, halk ağzı derlemelerindeki, güncel diğer yazılı kaynaklardaki bohçayla ilgili söz varlığı ve kültür birikimi oluşturmaktadır. Çalışmada; bohça, bohçadan türetilmiş kelimeler, deyimler, terimler; şekillerine, fonksiyonlarına, kullanılan malzemeye göre bohça çeşitleri ve bohçacılar gibi hususlar tasnif edilerek incelenmiştir.
Keywords: Sosyal ve Beşeri Bilimler; Social Sciences and Humanities; Sosyal Bilimler (SOC); Social Sciences (SOC)