Küçük yaşta yoğun spor yapan çocuklarda, bilişsel yapının ve motor gelişimin insan çizim ve motor gelişim testleriyle araştırılması - Coşkun, Arda (My University, 2010)
KÜÇÜK YAŞTA YOĞUN SPOR YAPAN ÇOCUKLARDA, BİLİŞSEL YAPININ VE MOTOR GELİŞİMİN İNSAN ÇİZİM VE MOTOR GELİŞİM TESTLERİYLE ARAŞTIRILMASI. ÖZET Bu araştırmanın amacı; tenis ve kayak sporu yapan ve aynı dönem içerisinde spor yapmayan küçük yaştaki çocuklarda bilişsel gelişimin ne şekilde etkilendiğini belirlemektir. Küçük yaşta; yoğun spor yapmanın çocuklar üzerinde ne tür bilişsel, psikolojik ve motor etkiler bıraktığını araştırmaktır. Bu amaçla tez çalışmasındaki katılımcılar, düzenli spor yapana ve düzenli spor yapmayan olarak ikiye ayrılmıştır. 120 (56 sporcu ve 64 spor yapmayan çocuklar) kişilik katılımcı grubunun da bilişsel gelişimini incelemek için evrensel olarak çok yaygın kullanılan bir projektif test olan Goodenough Harris Çizim Testi’nden yararlanılmıştır. Diğer taraftan yine her iki grubun motor gelişimlerini tespit etmek amacıyla, Lincoln Oseretsky Motor Gelişim Ölçeği tez çalışmasında kullanılmıştır. Tez çalışmasının bulgularına göre iki ana grup (düzenli spor yapan ve düzenli spor yapmayan çocuklar) arasında motor açıdan istatistikî olarak anlamlı bir farka rastlanmamıştır. Ancak iki ana grup arasında çizimlerin suratının karalanması maddesine, katılımcıların cinsiyeti ve katılımcıların ebeveynlerinin gelir durumları maddelerine göre istatistikî olarak farklara rastlanmıştır. Ayrıca yapılan araştırmanın, niceliksel sonuçları genel olarak anlamlı bir farkı işaret etmese bile, niteliksel sonuçlarda spor yapan ve yapmayan gruplar arasında farklar bulunmuş ve bu farklar, projektif testlerin yorumlanması prensiplerine bağlı kalarak yorumlanmıştır. Anahtar Sözcükler Bilişsel gelişim, Goodenough-Harris Çizim Testi, Lincoln Oseretsky Motor Gelişim Ölçeği, Motor gelişim, Projektif test.

Identifying Motor and Cognitive development In Children Who Do Intense Sports With Draw A Person and Motor Development Scales The aim of this study is to examine the effects of sport on cognitive development in children playing tennis and skiing compared with children who do not play sports. Additionally, this study examines the effects of sport on children’s cognitive, psychological and motor development. Total sample size of this study is 120 (N=120). The sample of this study is divided into two parts; (1) children regularly doing sport (n=56) and (2) children who do not interested sport (n=64).The Goodenough Harris Draw A Man Test was used to evaluate the cognitivr development of participants. Additionally, The Lincoln Oseretsky Motor Development Scale was used to evaluate the motor development of children. The findings have shown that there were no significant differences between the two groups (subjects doing sport and who do not sport) in terms of participants’ motor and cognitive development. However, there were significant differences between the two main groups for the following items: “sketching a face”, gender and subjects’ parents’ economical status. Moreover, despite that quantitative results mainly did not show any significant differences, qualitative results showed that there were differences between participants doing sports and those who do not. To note, these differences were interpreted according to projective test evaluation principles. Key Words: Cognitive Development, Goodenough Harris Drawing Test, Lincoln Oseretsky Motor Development Scale, Motor Development, Projective Test.
Keywords: Beden Eğitimi ve Spor, Çocuklarda; Motor Gelişim