Öğretmenlerin okul yönetiminin farklılıkları yönetme becerilerine ilişkin algılarının kişisel anlam profilleri ve kurum içindeki informal ilişkileri açısından incelenmesi - (:unkn) unknown (My University, 2016)
Bu araştırmada öncelikli olarak, öğretmenlerin okul yönetiminin farklılıkları yönetme becerilerine ilişkin algıları, kurum içindeki informal ilişkileri ve kişisel anlam profilleri arasındaki ilişkinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın bir diğer amacı ise öğretmenlerin okul yönetiminin farklılıkların yönetimine ilişkin algılarının, kurumdaki informal ilişkilerinin ve kişisel anlam profillerinin; cinsiyet, yaş, medeni durum, eğitim durumu, çalışma şekli, branşı, okul türü, hizmet süresi ve bulunduğu okuldaki hizmet süresi değişkenlerine göre farklılaşıp farklılaşmadığını ortaya koymaktır.Araştırmanın örneklemini, 2014-2015 eğitim-öğretim yılında İstanbul ili Gaziosmanpaşa ilçesindeki 12 farklı okuldan 301 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmaya katılan öğretmenlere Farklılıkların Yönetimi Ölçeği, İnformal İlişkiler Ölçeği, Kişisel Anlam Profili ve Kişisel Bilgi Formu uygulanmıştır. Verilerin istatistiksel çözümlemeleri "SPSS 15 for Windows" paket programı ile gerçekleştirilmiştir. Analiz yöntemleri olarak da ortalama (x), standart sapma (ss), frekans (N), yüzde (%), bağımsız gruplar t-testi, ANOVA ve Çoklu Regresyon Analizi kullanılmıştır.

In this research, firstly, the examination of teachers' perceptions on the school management's ability to manage differences according to personal meaning profiles and informal relations within organizations was aimed. The secondary purpose of the study is to determine whether teachers' views on the management of differences of school management, and informal relations within organizations and personal meaning profiles, vary according to gender, age, marital status, level of education, type of work, subject, type of school, according to their teaching experience, and length of service in the school.The sample of the study includes 301 teachers working in 12 different schools in Istanbul, Gaziosmanpaşa. Diversity Management Scale, Informal Relationships Scale, Personal Perception Profile and Personal Information Form were administered to the teachers surveyed. Statistical analysis of the data is implemented on "SPSS 15 for Windows". Mean (x), standard deviation (ss), frequency (N), percentage (%), independent samples t-test, ANOVA, Pearson correlation analysis, and Multiple regression analysis were used during analysis process.
Investigation of teachers' perceptions on the school administration's ability to manage differences based upon personal meaning profiles and informal relations within organizations
Keywords: Davranış Bilimleri; Eğitim, Eğitim Araştırmaları; Aile Çalışmaları; Psikoloji