Bir gazeteci olarak Abdi İpekçi (1929-1979) - Işık, Seyit (My University, 2015)
Türk basın tarihinde etkili olan gazetecilerden birisi de Abdi İpekçidir. 1954’ten 1979 yılına kadar 25 yıl süreyle Milliyet gazetesinin genel yayın yönetmenliğini yapan, günlük yazıları, kitapları, düşünceleri ile siyasi yaşama yön veren, katkı yapan birisiydi. Çalışmanın amacı, Abdi İpekçi’yi bu yönleriyle anlatmaktır. Çalışmada, Abdi İpekçi’nin gözüyle Türkiye’de ve dünyada meydana gelen olayların incelenmesidir. İncelemede, gazetecilik mesleğinde basın etiğine uyan, eleştiren ama hakaret etmeyen, yerinde doğru haber almayı ön planda tutan, her türlü şiddete karşı, barış ve demokrasiden yana olan, gazetecilik mesleğinde ‘‘5N 1K’’ formülünü uygulayan, uzman görüşlerine gazetede yer veren, okurunu aile olarak gören, uluslararası alanda tanınan bir kişilikle karşılaşıldı. Abdi İpekçi, sosyalist (demokratik-sol, sosyal-demokrat), Kemalist (Atatürkçü) ve laik düşüncede olan bir gazeteciydi. Milliyet gazetesinin bu düşünce doğrultusunda yayın yapmasını sağlarken, siyasette kendi düşüncesine yakın gördüğü Bülent Ecevit’i destekler. Dış politikada, Türkiye’nin milli çıkarlarını ön planda tutan Abdi İpekçi, Kıbrıs meselesine rağmen Türk – Yunan dostluğunun kurulması için çalışır. Türkiye’nin tek taraflı olarak ABD’ye bağlanmasına karşı çıkar. AET’ye girilmesini savunur, ancak çok yönlü dış politika ilişkilerinin de geliştirilmesini ister. Sonuç olarak, araştırma bir bakıma çeyrek asırlık Türkiye tarihinin Milliyet gazetesi dolayısıyla Abdi İpekçi’nin penceresinden verilmesidir.

Abdi İpekçi is one of the most important journalist being too for influential in Turkish media. He was an important figure who was ‘‘Milliyet’’ (a daily newspaper) general director of broad casting from 1954 t0 1979 for 25 years and who had many contributions to political life via his daily articles, boks and politicak opinions. This study’s aim is to give Abdi İpekçi’s most important charachteristics by his means. The present study is a research of events in Turkey and throughout the world from Abdi İpekçi’s point of views. In this study, we meet an internationally reputated journalist who sees his readers as his family, who is always in pursuit of ethical media and news from the rightest source, who makes comments and critics without insulting, who is for peace and democrary against violence, who applies the formul ‘‘5N jor K’’, who always cares abost expert interviews. Abdi İpekçi, Was a socialist ( demokratic-leftist, social-democrat), Kemalist (supporting and defendig Atatürk’s principes) journalist. As the editor of the daily newspaper ‘‘Milliyet’’, the pres should be in accordance with these policies, he thought and in politics he supported Bülent Ecevit whose thoughts were respective and closest to his. His efforts to the foundation of Turkish-Greek friendship was worth appreciating considering Cyprus Affair between two countries and the importance he gave to national interests in foreign politics. He always stood against Turkey being too much dependent and attached to the USA. The full membersship to EEC was crucial for him as well as the improvement of foreign politics relations in multi way. As a result, this study is a through reflection of a quarter of a centrury of Turkish history from ‘‘Milliyet’s perspective belong to Abdi İpekçi.
Keywords: Abdi İpekçi, (1929-1979); Biyografi; Gazeteciler; Gazetecilik; Tarih; Türkiye