Diş Hekimliği Öğrencilerinin Dental Market Ürünleri Hakkındaki Bilgi Düzeylerinin Değerlendirilmesi - ŞEN YAVUZ, BETÜL (My University, 2021)
Araştırmada Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nde öğrenim gören diş hekimi adaylarının güncel dental market ürünleri hakkındaki bilgi düzeylerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.Kesitsel tipteki araştırma, Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nde öğrenim gören birinci ve beşinci sınıf öğrencilerinden oluşan toplam 140 öğrenciye uygulanmıştır. Veri toplama araçları olarak bilgilendirme formu, onam formu ve anket formu kullanılmıştır. Toplamda 26 sorudan oluşan anket formu; demografik bilgileri içeren bölüm, öğrencilerin lisans eğitiminde dental market ürünleri ile ilgili aldıkları eğitimle ilgili bilgileri içeren bölüm, ürünlerle ilgili bilgi sorularını içeren bölüm olmak üzere 3 ana bölümden oluşmaktadır. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı veriler yüzdelik, aritmetik ortalama olarak verilmiştir. Verilerin istatistiksel analizleri MedCalc 18.11.3 versiyon paket programı kullanılarak yapılmıştır, p<0.05 anlamlı olarak kabul edilmiştir. Kategorik değişkenlerin karşılaştırılması için Ki-kare testi kullanılmıştır.Araştırmaya katılan 140 öğrencinin 60’ı (37 kadın, 23 erkek) birinci sınıf, 80’i (51 kadın, 29 erkek) beşinci sınıf öğrencisidir. Son sınıf öğrencilerinin %72’si lisans eğitimlerinde ağız ve diş sağlığı ürünleri hakkında eğitim aldıklarını belirtmiştir. Birinci sınıf öğrencilerinin en az doğru yanıt verdiği soru fluorun etkinliğini (%3) ölçen soru iken, beşinci sınıf öğrencilerinin en az doğru yanıt verdiği soru biberon kullanımı (%12,5) hakkındaki sorudur. Bilgi sorularının neredeyse tamamında beşinci sınıf öğrencilerinin verdiği doğru yanıtlar daha fazladır. Fakat ideal biberon yapısı hakkında birinci sınıf öğrencilerinin daha fazla bilgiye sahip olduğu görülmektedir.Diş hekimliği eğiminin son yılında dahi öğrencilerin dental market ürünleri konusundaki bilgi düzeyinin yetersiz olduğu görülmektedir. Sürekli eğitim kursları eğitimdeki eksiklikler ve belirsizlikleri çözülmesine yardımcı olabilir.

The aim of this study was to determine knowledge levels about dental market products in tomorrow’s dentists at Marmara University._x000D_ _x000D_ The cross-sectional study was applied to 140 students who were first and fifth grade dental students at Marmara University. Information form, consent form, and the survey were used as data collection tools. The survey with 26 questions contains three parts; demographic information, vocational training, and knowledge about dental market products. Descriptive data was given as percentage distribution. The data were subjected to analysis by MedCalc version18.11.3, p<0.05 was considered significant. Chi-square test was used to compare categorical variables._x000D_ _x000D_ Of the 140 students who participated in the research, 60 (37 female, 23 male) were first-year students and 80 (51 female, 29 male) were fifth-grade students. 72 percent of fifth-grade students stated that they received training on dental marker products during their undergraduate education. While the least correct answer of first-grade students was to the question about fluoride activity (3%), the least correct answer of the fifth-grade students was to the question about the usage of nursing bottle (12,5%). Almost all of the information questions have more correct answers given by fifth grade students. However, it is seen that first year students have more information about ideal bottle structure._x000D_ _x000D_ Even in the last year of dental education, it is seen that the level of knowledge of the students about dental market products is insufficient. Continuing training courses can help resolve deficiencies and uncertainties in education.
Evaluation of Knowledge Levels about Dental Market Products of Students in Faculty of Dentistry