Yabancı sermaye girişlerinin Kobi’lerin rekabet gücüne etkisi ve Türkiye örneği - Arı, Abdil (My University, 2010)
Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelere (KOBİ) ilişkin herkes tarafından yapılan genel bir tanım bulunmamaktadır. Bir ülkede kurumlar arasında ya da bölgeler arasında farklı tanımların yapılması pek çok sıkıntıya neden olmaktadır. Türkiye’ de 2005 yılında AB ile uyumlu bir KOBİ tanımlaması yapılmıştır. Bu tanıma göre KOBİ’ ler Mikro İşletme, Küçük İşletme ve Orta Büyüklükteki İşletme olarak sınıflandırılmıştır. Dünyada bölgelerarası ekonomik dengesizliklerin giderilmesinde önemli roller üstlenen KOBİ’ ler hızlı karar alabilme yetenekleri ile de büyük işletmelere göre avantajlı konumdadırlar. KOBİ’ lerin toplam ihracat içindeki payları, vergi gelirleri içindeki payları ve istihdam içindeki payları ile ekonomideki önemleri ortaya çıkmaktadır. KOBİ’ ler yeni iş olanakları oluşturmaları ile işsizlikle mücadelede etkin bir rol üstlenirken sosyal hayatta düzenleyici olmaktadırlar. Gelişmekte olan ülkeler ve dolayısıyla KOBİ’ ler ihtiyaç duydukları kaynağa yabancı sermaye girişleri ile kavuşma imkanına sahip olmaktadırlar. Yabancı sermaye hareketlerinin nedenlerini sermaye yetersizliği, teknoloji transferi ve ödemeler dengesi açığı olarak sıralayabiliriz. Yabancı sermaye girişleri büyüme, tasarruflar ve yatırımlar üzerinde etkili olurken KOBİ’ lerin rekabet gücünü de etkilemektedir. Bu çalışmada yabancı sermaye girişlerinin KOBİ’ lerin rekabet gücündeki etkisi analiz edilmeye çalışılmıştır. Yabancı sermaye girişi olan KOBİ’ lerin finansal tabloları oran analizi yoluyla incelenmiş ve rekabet güçlerindeki değişim ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Orta Ölçekli İşletmeler, KOBİ’ lerin sermaye temini, yabancı sermaye hareketleri, KOBİ’ lerin rekabet gücü.

There is no general definition for Small and Medium Sized Enterprises(SMEs). Making different definitions of institutions or regions in a country causes many problems. In 2005,”a compatible definition with EU is made for SMES in Turkey. According to the definition we classified SME as Micro Enterprice, Small Enterprise and Medium Sized Enterprise. SMEs having important role in eliminating economic instability between regions in the world have more advantages than big campanies with the ability to take quick decisions. Importance of SMEs in the economy is emerging with the share of SMEs in total export, tax revenues and employment. SMEs have an important role in regulating in social life by providing new job opportunities and combating with unemployment. Developing countries, hence SMEs meet their needs with foreign capital inflows. We can sort reasons of foreign capital inflows that the lack of capital, technology transfer, and the balance of payments deficit. While the growth of foreign capital inflows impact savings and invesment it also have effect on competitiveness of SMEs. The aim of this study is to analyze the effect of foreign capital inflows on competitiveness of SMEs. Financial statements of SMEs use foreign capital inflows is analyzed by ratio analysis and change in competitiveness is pointed. Key Words: Small and Medium Sized Enterprises (SMEs), SMEs supply of capital, foreign capital flows, SME competitiveness.
Keywords: Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ); Rekabet; Sermaye Piyasası