Dünyada uçak içi yayınlar ve Skylife örneği - Taktak, Nilüfer (My University, 2023)
20. yüzyılın başlarında gelişmeye başlayan uçak seyahatleriyle birlikte yeni alışkanlıklar başlamıştır. Hava yolu şirketleri yolcularına seyahatleri sırasında okuyabilecekleri eğlenceli ve bilgilendirici materyaller sunmak için birtakım uygulamalar başlatmışlardır. Uçak içinde dergi dağıtımı böylece ortaya çıkmıştır. Bu çalışmada yayıncılığın tarihçesinden başlayarak dünyada ve Türkiye’deki yayıncılık aktarılmıştır. Ayrıca Türkiye’de ve dünyadaki dergi yayıncılığı ilk örnekleriyle çalışmada yer almıştır. Dergi çeşitleri hakkında genel bilgi verilmiş; uçaklarda dağıtılan uçak içi dergiler konusu detaylandırılmıştır. Dünyada uçak içi dergiler ve Türkiye’de uçak içi dergiler şeklinde iki ayrı başlıkla geçmişten bugüne uçak içi dergilerin durumu anlatılmıştır. Çalışmada; Lufthansa Havayolları’nın uçak içi dergisi Lufthansa Magazin ve KLM Havayolları’nın uçak içi dergisi Holland Herald’ın 2018 sayıları detaylı incelenmiştir. Dergilerin yayın ilkeleri, 2018 yılı sayıları, kapak tasarımları, içerikleri, yayınlanma periyodları, bölümlendirilmeleri detaylandırılmıştır. Ayrıca ilgili dergilerin tarihçesi de ele alınmıştır. Çalışmanın ana konusu olan Türk Hava Yolları’nın 1983’ten beri çıkardığı uçak içi dergisi Skylife’ın tarihçesi aktarılmıştır. Ayrıca Skylife’ın türü, 2018 yılı sayıları, kapakları ve içerik bölümlendirilmesi de incelenmiştir. Skylife dergisinin 2018 sayıları içerik analizi ve betimsel analiz formülüyle detaylandırılmıştır. Dergilerden yapılan alıntılarda kaynak gösterilenlerin imla ve noktalamasına dokunulmamış olup tamamı aktarılmıştır. Araştırma neticesinde, Skylife’ın geçmişte ve bahsi geçen yıllarda dünyadaki uçak içi dergilerle benzer bir içeriğe sahip olduğu tespit edilmiştir. Dergi, diğer hava yolu şirketlerinin dergilerinin bazılarından daha güçlü bir iletişim ağına sahiptir. Bu iletişim başarısı yayıncılık için önem teşkil etmektedir. Uçak içi dergiler ve Skylife ile ilgili çalışma sayısı literatürde oldukça azdır, yapılan bu araştırma alana katkı sunmayı amaçlamaktadır.

The improvement of air travel in the early 20th century brought about a significant shift in travel experiences, leading to the emergence of new habits among passengers. In order to provide passengers with pleasant and informative materials to read during their travels, airlines initiated various practices. As a result, the distribution of in-flight magazines emerged. This study delves into the history of publishing, both globally and in Turkey, and examines the initial examples of journal publishing in these regions. It provides a general overview of different types of journals and offers a comprehensive analysis of in-flight magazines distributed on airplanes. The evolution of in-flight magazines from the past to the present is explored, covering both worldwide and Turkey examples. The research specifically focuses on an in-depth analysis of the 2018 issues of Lufthansa Magazine, the in-flight magazine of Lufthansa Airlines, and the Holland Herald, the in-flight magazine of KLM Airlines. It scrutinizes the publication principles, cover designs, contents, publication periods, and categorization of these magazines. Additionally, the historical background of these magazines is also explored. The study provides a historical overview of Skylife, the in-flight magazine published by Turkish Airlines since 1983, which serves as the main topic of the research. The genre of Skylife, along with its 2018 issues, covers, and content segmentation, are thoroughly examined. Content analysis and descriptive analysis methods are employed to analyse the 2018 issues of Skylife magazine. Quotations from the journals are reproduced without altering the spelling or punctuation of the original texts. The findings of this research reveal that Skylife magazine had similar content to other in-flight magazines worldwide in the past and during the specified years. The magazine possesses a stronger communication network compared to some of the magazines of other airlines. This communication success is significant for the field of publishing. There is a scarcity of research on in-flight magazines and Skylife in the literature, and this study aims to contribute to the field.
Keywords: dergi yayıncılığı; Holland Herald Dergisi; Holland Herald Magazine; In-flight magazines; Lufthansa Magazin; Lufthansa Magazine; Magazin yayıncılığı; Magazine publishing; Periodicals; Publishers and publishing; skylife; Skylife dergisi; Skylife magazine; Süreli yayınlar; the publishing; Uçak içi dergiler; yayıncılık; Yayınevleri ve yayıncılık; Yayınlar ve yayıncılık