Ceride- i ilmiyye’ deki bozma kararlarının hukuki tahlili - Okur, Saliha (My University, 2001)
Çalışmada 1914-1922 yılları arasında Osmanlıda Meşihat Makamı olarak görev yapan kuruluşun resmî yayın organı olan Cerîde-i İlmiyye adlı dergideki bozma kararlarının hukukî tahlili yapılmaya çalışılmıştır. Çalışma iki bölüm ve bir ek kısmından oluşmaktadır. Birinci bölümde İslam hukuk tarihinde temyiz ve temyiz kurumları incelenip, söz konusu yargı kararlarının temyiz mercii olan Fetvâhâne-i Âlî ele alınıp, kuruluşu ve işleyişi hakkında bilgiler verilmiştir. Bunun yanında Cerîde-i İlmiyye adlı dergi hakkında da kısa malumat bulunmaktadır. Çalışmanın ikinci bölümü kararların hukukî değerlendirilmesinden oluşmaktadır. Bu bölümde, söz konusu kararlarda kaynak olarak kullanılan hukuk ve usûl kitapları müelliflerin ölüm tarihlerine göre verilmiştir. Ayrıca Fetvâhâne-i Âlî tarafından atıf yapılan nizamnâme ve kararnâmeler hakkında da kısa bilgiler bulunmaktadır. Bu kararnâmeler de yayımlandıkları tarihlere göre sıraya konulmuştur. Yine aynı bölümde kararların hangi ana ve alt başlıklar altında olduğu tespit edilip, konulara göre dağılımı yapılmaya çalışılmıştır. Çalışmanın ek kısmı ise söz konusu kararların yeni harflerle yazımından oluşmaktadır. Yazımda transkripsiyon kullanılmamış, manâ bakımından metne uygun düşmeyen ve okunamayan kelimelerin asılları parantez içerisinde verilmiştir. Kararların daha iyi bir şekilde tetkik edilebilmesi için metinde fazla geçen kelimelerin anlamları lügatçe kısmında verilmiştir.

This study consisting of two main sections and one appendix part, analyzes the abolishing decrees present in the periodical called Cerîde-i İlmiyye, which was official publication of the institution Meşihat Makamı at the Ottoman state during 1914-1922. The first part examines in general the concept of appeal and appeal institutions in Islamic law. Competent authority Fetvâhâne-i Âlî of the above-mentioned juridical decisions is also thoroughly analyzed. In addition brief information about the periodical of Cerîde-i İlmiyye is given in the same part. The second part focuses on the juridical analyses of the decrees. At this part the books of law and methodology used in these decrees are given in accordance to the date of the writer's death. Information about the regulations and decrees that are reference of the Fetvâhâne-i Âlî is put forward additionally. These decrees are set up in order of the publishing dates. This same part attempts to put the decisions in order of the subjects that they deal with. At the appendix the decrees are transformed into Latin alphabet. It must be stated that transcription is not used in the spelling. Originals of unreadable words and those unfitting to the meaning of the text are shown in brackets while the meanings of the frequently used words are given in the dictionary part.
Keywords: Din; Fıkıh ve fıkıh ilmi; İslam Dini; İslam Hukuku