Arap dili ve belâgatı’nda tıbak ve manaya yansımaları - Çakır, Yunus (My University, 2017)
Bu tez muktazây-ı hâle uygun söz söyleme olarak tanımlanan belâgatın bedî‘ kısmının muhassinât-ı maneviyye sanatları arasında yer alan ve iki zıt manayı bir cümlede beraber kullanmak anlamına gelen Tıbak Sanatı’nın tarihsel süreç içinde geçirdiği kavramlaşma aşamalarını ele almaktadır. Ayrıca Tıbak Sanatı’nın çeşitlerini tespit etmekte ve bu çeşitler çerçevesinde manaya yansımalarını incelemektedir. Bu inceleme işlemini yaparken Tıbak sanatının bulunduğu cümle ile bu cümlenin düz anlatıma çevrilmiş halini karşılaştırmakta ve bunun sonucunda ortaya çıkan farklılıkları birer bulgu olarak değerlendirmektedir. Tıbak, Mutabaka, Tatbîk, Tezat, Mukâbele, Bedî, Belâgat

The thesis handles conceptualization phases of the art of harmonization in historical process which means using two opposite meanings in a sentence and is among the sentimental beautifier arts in the aesthetic part of rhetoric defined as utterance in compliance with the required situation. Additionally, the types of harmonization art are determined and the reflections to the meaning in the scope of these types are examined. In the process of the examination, the sentence including the art of harmonization and the direct instruction form of this sentence are compared and the differences resulting from this process are evaluated as findings. Key words: Harmonization, Agreement, Application, contradiction, requital, aesthetic, rhetoric
Keywords: Arap dili - Dilbilgisi; Belagat; Tıbak Harmonization