TÜRKİYE EKONOMİSİ FİYAT KATILIKLARININ FAVAR MODELİ İLE ANALİZİ - (:unkn) unknown (My University, 2018)
Fiyatların ve ücretlerin katı olduğuvarsayımı üzerine inşa edilmiş olanYeni Keynesyen iktisat teorisine görepara nötr değildir ve parasalgenişleme ekonomide reel sonuçlarüretir. Her ne kadar toplulaştırılmış veriler fiyatkatılığı varsayımını desteklese de, mikro verilerincelendiğinde fiyatların geleneksel olarakvarsayılandan çok daha değişken olduğugörülmüştür. Makro ve mikro veriler arasındaki buuyumsuzluğu açıklamak için, bir FAVAR modeli(Bernanke, Boivin ve Eliasz, 2005) geliştirilmiş vefiyat değişimlerinde sektöre özgü ve ortakbileşenlerin payı 2005: 01-2014: 12 ekonomikverileri kullanılarak hesaplanmıştır. Yapılananalizde, toplulaştırılmamış verilerde fiyatlardakiaylık değişimlerin büyük bir kısmının sektöre özgüetkenlerden kaynaklandığı görülmüştür. AyrıcaTÜFE enflasyonunun kalıcılığının büyük ölçüdemakroekonomik etkenlerden kaynaklandığısonucuna varılmıştır.

According to the New Keynesian economic theory, built on the assumption that prices and wages are sticky, the money is not neutral and the monetary expansion generates real results in the economy. Despite the aggregate data supporting the sticky prices assumption, microdata indicates that disaggregated prices change much faster than conventionally assumed. To explain the disagreement between macro and microdata, A FAVAR model (Bernanke, Boivin ve Eliasz, 2005) is developed and the common and sector-specific components of Turkish economy from 2005: 01 to 2014: 12 is computed. The analysis reveals that the most of the monthly changes in prices in disaggregated data are due to sector-specific factors. Moreover, the persistence of the TÜFE inflation is largely due to macroeconomic factors.
AN ANALYSIS OF PRICE RIGITIY IN TURKEY BY FAVAR MODEL
Keywords: İktisat; İşletme