Gıda güvenliği yönetim sisteminin kalite maliyetlerine olan etkisi - Songur, Cihan (My University, 2009)
GIDA GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİNİN KALİTE MALİYETLERİNE OLAN ETKİSİ Günümüzde küreselleşme ile rekabet sertleşmekte, pazarlara yeni ve güçlü rakipler girmekte ve dolayısıyla işletmelerin pazar payları giderek düşmektedir. Hatta bu güçlü işletmeler karşısında birçok işletme varlığını devam ettirememe tehlikesi ile karşı karşıya kalmıştır. Gerek ulusal gerekse uluslararası pazarda pay sahibi olabilmek, rekabet avantajı sağlayabilmek ve bunu sürekli kılmak için maliyetleri minimize etmek ve toplam kalite felsefesini uygulamak şarttır. Gıda sanayi genelde risklerin çok büyük olduğu bir sektördür. Bir yandan ürünlerin yaşamsal önemi dolayısıyla vazgeçilmez olmaları nedeniyle satış güvencelerinin yüksekliği bakımından ekonomik açıdan oldukça güvenli bir yatırım alanı olmasına karşın, öte yandan ayni ürünlerin insan sağlığını diğer sanayi ürünlerine göre direkt ve çok daha fazla etkileyebilmektedir. Üretimde bazı hususlar göz ardı edildiğinde “gıda enfeksiyonları ve gıda zehirlenmeleri” adı verilen ciddi sağlık sorunlarına yol açma olasılığı nedenleriyle tüketicisinde yaratacak “güven kaybı” ile risklerin çok kolay yaşandığı bir alandır. Dolayısıyla gıda sektöründe kalite uygulamalarının diğer sektörlere göre mali yükü daha ağır olabilmektedir. Bu çalışmada gıda üreticilerinin güvenli gıdayı üretirken, ISO 22000 Gıda Güvenliği sistemini araç olarak kullanması ve bunun işletmenin kalite maliyetlerine nasıl yansıdığının araştırılması amaçlanmıştır.

THE EFFECT OF FOOD SAFETY MANAGEMENT SYSTEM ON QUALITY COSTS In the present day, competition is getting tougher with globalization, the markets are being penetrated by new and powerful competitors, and thus the market shares of the companies are decreasing gradually. Furthermore, numerous companies are face to face with the danger of extinction against these powerful companies. It is compulsory to minimize the costs and apply the total quality understanding to have share in both the national and international markets, gain and maintain competitive edge. The food industry is generally the one with very big risks. Although it is rather secure investment area in economic sense as the products have high sales guarantees due to their indispensability for life, the same products may have direct and much higher influence on the human health compared to the other industrial products. It is an area where the risks may arise easily in consequence of the “loss of consumer trust” to be caused by the likelihood of severe health problems called “food infections and food poisoning” when some points are ignored in production. This study intends to investigate the use of ISO 22000 Food Safety Management System by the food producers as a means for producing the safe food as well as its reflections on the quality costs of the company.
Keywords: Gıda Güvenliği; Kalite Yönetimi; Kalite_Gıda