Sosyal medya pazarlama aktiviteleri ile marka sadakati arasındaki ilişkinin incelenmesi - Seçkin, Metin Tarık (My University, 2024)
Sürekli gelişmekte olan teknoloji; elektronik cihazlar ve internet dahil olmak üzere çeşitli ve çok sayıda yeniliği hayatımıza dahil etmiştir. Her kuşaktan insan için elektronik cihazlara ve internete erişimin artmasıyla birlikte, alışveriş gibi günlük hayat ihtiyaçları dahi çevrimiçi ortamda giderilmeye başlanmıştır. Söz konusu teknolojik gelişmeler; markaların, tüketiciler ile gerçekleştirdiği iletişim ve etkileşimlerin de odak noktası haline gelmiştir. Günlük yaşantının büyük bir parçası haline gelen sosyal medya platformları, aynı zamanda markalar için reklam, pazarlama ve etkileşim mecraları olarak da kullanılmaktadır. Markalar, bireylerin vakitlerinin büyük bir çoğunluğunu ayırdığı sosyal medya platformları için stratejik pazarlama faaliyetleri ve iletişim planları geliştirip uygulamaya koymaktadır. Bu çalışma, kuşaklar arasında sosyal medya pazarlama aktivitelerinin marka sadakati ile ilişkisini incelemektedir. Çalışma kapsamında, tüketicilerin çevrimiçi alışveriş sitelerine ait sosyal medya pazarlama aktivitelerinin marka sadakati ile olan ilişkisi incelenmiştir. Bu çalışmada araştırma yöntemi olarak; tüketicilerin, çevrimiçi alışveriş sitelerinin sosyal medya üzerindeki faaliyetlerine yönelik cevapladıkları soruları içeren anket yöntemi kullanılmıştır. Anket, çevrimiçi ortamda hazırlanmış olup katılımcılara internet ve yazılı kopya olarak iletilmiştir. Elde edilen verilerin analizi yapılarak sosyal medya pazarlama aktivitelerinin tüketici açısından marka sadakati ile ilişkisi ortaya çıkarılmıştır. Bu çalışma, markalara, sosyal medya pazarlama stratejilerinin planlama sürecinde ışık tutarak katkı sağlayacaktır.

Constantly developing technology; It has introduced various and numerous innovations into our lives, including electronic devices and the internet. With the increasing access to electronic devices and the internet for people of all generations, even daily life needs such as shopping have begun to be met online. The technological developments in question are have also become the focal point of brands' communication and interactions with consumers. Social media platforms, having becoming a large part of daily life, are also used as advertising, marketing and interaction channels for brands. Brands develop and implement strategic marketing activities and communication plans for social media platforms, where individuals spend most of their time. This research examines the correlation between social media marketing activities and brand loyalty. The study focuses on analyzing the connection between brand’s social media marketing activities on online shopping platforms and their loyalty towards a particular brand. As the research method in this study; survey method was implemented, which included questions answered by consumers regarding the activities of online shopping sites on social media. The survey was prepared online and delivered to participants over the internet and via printed copies. By analyzing the data obtained, the relationship between social media marketing activities and brand loyalty for the consumer was revealed. This study contributes to brands by shedding light on the planning process of social media marketing strategies.
Examining the relationship between social media marketing activities and brand loyalty
Keywords: Brand Loyalty; Branding (Marketing); Communication in marketing; Customer loyalty; İletişim, Pazarlamada; Marka; Marka Sadakati; Markalaşma (Pazarlama); Marketing; Müşteri sadakati; Pazarlama; Pazarlama Brand; Social media; Sosyal medya