3 boyutlu yazici ile anti̇mi̇krobi̇yal mangan atkılı kemi̇k doku iskelesi̇ üreti̇mi̇ ve karakteri̇zasyonu - Koyun, Müge (My University, 2023)
Travma ve kaynamama nedeniyle oluşan kemik defektlerinin tedavisi ortopedide klinik bir zorluk olmaya devam etmektedir. Kemik doku mühendisliği, farklı hücre, büyüme faktörleri ve biyomateryal kombinasyonları ile doğal kemiği taklit eden ve kusurların tedavisini hızlandıran yapılar geliştirmeyi amaçlar. Bu araştırmada, kemik defektlerinin tedavisi için 3D baskılı sodyum aljinat (SA), hidroksiapatit (HA) ve mangan (Mn) mikro gözenekli kompozit yapılar başarıyla geliştirilmiştir. Doğal kemiğin ana bileşeni olan HA, osteoblast proliferasyonunu uyaran ve mezenkimal kök hücrelerin büyümesini ve farklılaşmasını destekleyen Ca+2 seviyelerini arttırabilir. Mn, osteoblast proliferasyonunu iyileştirirken, iskelenin mekanik ve termal stabilitesini arttırır. Önceki çalışmalar, Mn' nin osteokalsin stimülasyonunu arttırdığını, kolajen tip I üretimini iyileştirdiğini ve hücre dışı matrisin kendisini yeniden şekillendirmesine yardımcı olduğunu göstermiştir. Mn' nin antibakteriyel özelliği, gram pozitif ve negatif bakterilerin neden olduğu enfeksiyonların üstesinden gelecektir. Bu çalışmada, hassas ayarlamalar sağlayan 3D yazıcı teknolojisi kullanılarak farklı konsantrasyonlarda (0.2 ,0.6, ve 1 gr) Mn yüklü iskeleler üretilmiştir. Gözenek boyutu; damarlanma, kemik oluşumu ve hücre dışı matrisin üretiminde çok önemli bir rol oynamaktadır. Bu nedenle dolgu yoğunluğu %40'a ayarlanmış ve iğne çapı 22G olup 580 – 600 µm gözenek boyutu elde edilmiştir. Üretilen iskelelerin mekanik (basma testi), biyolojik ve kimyasal (FTIR) özellikleri incelenmiştir. Analizler, elde edilen kemik doku iskelelerinin kemik doku mühendisliği uygulamaları için alternatif bir seçenek oluşturabileceğini göstermiştir.

Treatment of bone defects caused by trauma and nonunion remains a clinical challenge in orthopedics. Bone tissue engineering aims to develop structures that mimic natural bone and accelerate the treatment of defects with different combinations of cells, growth factors, and biomaterials. In this research, 3D-printed sodium alginate (SA), hydroxyapatite (HA) and Mangan (Mn) microporous composite structures were successfully developed for the treatment of bone defects. The main component of the natural bone, HA can increase Ca+2 levels stimulating osteoblast proliferation and promoting the growth and differentiation of mesenchymal stem cells. Mn enhances the mechanical and thermal stability of the scaffold while improving osteoblast proliferation. Previous studies have shown that Mn enhances osteocalcin stimulation, improves collagen type I production, and helps the extracellular matrix remodel itself. The antibacterial property of the Mn will overcome infections that are caused by gram-positive and negative bacteria. In this study, Mn-loaded scaffolds in different concentrations (0.2, 0.6, 1 gr) were produced using 3D printer technology that provides precise adjustments. Pore size plays a crucial role in vascularisation, bone formation, and production of the extracellular matrix. Therefore infill density was adjusted to 40% and the nozzle diameter was 22G resulting in 580 – 600 μm pore size. The mechanical (compression test), biological, and chemical (FTIR) properties of the produced scaffolds were investigated to analyze their compatibility with natural bone. The analyses have shown that the obtained bone tissue scaffolds can constitute an alternative option for bone tissue engineering applications.
Keywords: 3B basılmış iskeleler; 3D-printed scaffolds; Bone tissue engineering; Doku mühendisliği; Hidroksiapatit; Hidroksiapatit kaplama; hydroxyapatite; Hydroxyapatite coating; kemik doku mühendisliği; mangan; manganese; sodium alginate; sodyum aljinat; Tedavide kullanımı; Therapeutic use; Tissue engineering