Bloom’un dijital taksonomisine göre hazırlanmış matematik ders planlarının öğrencilerin akademik başarı, dijital okuryazarlıkları ile motivasyonları üzerine etkisi ve öğrenci görüşleri - Birer, Sena (My University, 2024)
Bu çalışmanın amacı Bloom’un Dijital Taksonomisine göre hazırlanmış matematik ders planlarının öğrencilerin akademik başarı, dijital okuryazarlıkları ve motivasyonları üzerine olan etkisini araştırmak ve öğrenci görüşlerini almaktır. Araştırmada karma araştırma modellerinden olan sıralı açıklayıcı desen kullanılmıştır. Karma araştırmalarda hem nicel hem de nitel veriler farklı sırada toplanmaktadır. Sıralı açıklayıcı desen de ise veriler sırayla toplanmaktadır. Bu bağlamda öncelikle çalışmanın nicel boyutunda yarı deneysel desenlerden olan eşleştirilmiş kontrol gruplu desen kullanılarak nicel veriler elde edilmiştir. Deney ve kontrol gruplarının eşleştirilmesinde ön akademik başarı testi, ön dijital okur yazarlık ölçeği ve motivasyon ölçeği puanları kullanılmıştır. Araştırmanın nitel boyutunda ise deney grubunda yer alan öğrencilerle yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılarak nitel veriler toplanmıştır. Araştırmanın deneysel çalışma grubunu İstanbul ili Nişantaşı ilçesinden bulunan bir Ortaokulun 7. sınıfında öğrenim gören iki farklı şubedeki öğrenciler oluşturmuştur. Araştırmada nicel verileri toplamak için 7. sınıf 4, 5 ve 6. Ünitelerinin hedef kazanımları doğrultusunda araştırmacı tarafından hazırlanan başarı testi, Dede (2003) tarafından geliştirilen motivasyon ölçeği ve Ng (2012) tarafından oluşturulan Hamutoğlu-Canan Güngören-Kaya Uyanık-Gür Erdoğan (2017) tarafından Türkçeye uyarlanan dijital okuryazarlık ölçeği, nitel veri toplama aracı olarak ise araştırmacı tarafından hazırlanan yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır.

The purpose of this study is to investigate the effect of mathematics lesson plans prepared according to Bloom's Digital Taxonomy on students' academic achievement, digital literacy and motivation and to obtain students' opinions. In the study, sequential explanatory design, which is one of the mixed research models, will be used. In mixed research, both quantitative and qualitative data are collected in different orders. In sequential explanatory design, data are collected sequentially. In this context, quantitative data will be obtained by using the paired control group design, which is one of the quasi-experimental designs in the quantitative dimension of the study. Pre-academic achievement test, pre-digital literacy scale and motivation scale scores will be used to match the experimental and control groups. In the qualitative dimension of the research, qualitative data will be collected through semi-structured interviews with the students in the experimental group. The experimental study group of the research will consist of students in two different branches studying in the 7th grade of a secondary school in Nişantaşı district of Istanbul province. To collect quantitative data in the study, the achievement test prepared by the researcher in line with the target achievements of the 7th grade 4th, 5th and 6th units, the motivation scale developed by Dede (2003) and the digital literacy scale created by Ng (2012) and adapted into Turkish by Hamutoğlu-Canan Güngören-Kaya Uyanık-Gür Erdoğan (2017), and the researcher as a qualitative data collection tool.
The effect of mathematics lesson plans prepared according to bloom's digital taxonomy on students' academic achievement, digital literacy with motivation and student opinions
Keywords: academic achievement; Bloom digital taxonomy; Bloom dijital taksonomi; digital literacy; Dijital okuryazarlık; Matematik; Mathematics; motivation; opinion; Öğrenim ve öğretim; Study and teaching