OECD ÜYESİ DOĞU-ORTA AVRUPA ÜLKELERİNİN BİYOTEKNOLOJİK GELİŞME PERFORMANSI AÇISINDAN KARŞILAŞTIRMALI ANALİZİ - (:unkn) unknown (My University, 2015)
Çalışmada, OECD üyesi 7 Doğu-Orta Avrupa ülkesinin biyoteknolojik gelişme performansı karşılaştır- malı olarak incelenmiştir. Bu amaçla Veri Zarflama Analizi Yöntemi kullanılmıştır. Karşılaştırmalı analizler için 1998 ve 2011 yıllarına ait veriler seçilmiştir. CCR Modeli nden ve Süper Etkinlik Mode- li nden elde edilen ampirik sonuçlara göre, incelenmiş olan 13 yıllık süreçte Slovakya ve Slovenyanın önemli birer atılım yaptıkları görülmektedir. Tüm diğer ülkelerde ise performans kayıpları söz konusudur. Türkiyenin gösterdiği performans, incelenmiş olan 7 ülkenin performans sıralaması yönünden oldukça dikkat çekicidir. Türkiye biyoteknolojik gelişme performansı bakımından 1998 yılı itibariyle tüm diğer ülkelere göre daha avantajlı bir konumda iken, 2011 yılına gelindiğinde Slovakya ve Slovenyanın geri- sinde kalmıştır. Bu durum Türkiyenin ulusal inovasyon sistemini yeniden gözden geçirmesi gereğini ortaya koymaktadır.

In this study, seven members of the OECD in East-Central European countries were examined the comparative performance of biotechnological development. For this purpose, data envelopment analysis method was used. 1998 and 2011 data were selected for comparative analysis. According to CCR Mo- del and Super Efficiency Model , Slovakia and Slovenia has spurted for 13 years. In all other countries, there is a loss of performance. In terms of seven countries performance, Turkey s is quietly remarkable. Turkey was in an advantageous position compared to all other countries in 1998. But It lagged behind Slovakia and Slovenia in 2011. This situation demonstrates that Turkey needs to reconsider the national innovation system.
COMPARATIVE BIOTECHNOLOGICAL DEVELOPMENT PERFORMANCE ANALYSIS of THE EASTERN-CENTRAL EUROPEAN COUNTRIES WHICH ARE THE MEMBERS of OECD
Keywords: İşletme Finans; İktisat; Uluslararası İlişkiler; İşletme