Sosyal medyada kişiselleştirilmiş reklamlara yönelik tutumlar ile içgüdüsel satın alma davranışı arasındaki ilişkinin incelenmesi - Altın, Volkan (My University, 2024)
Reklam, pazarlama iletişiminin en önemli bileşenlerinden biridir. Tüketicilerin satın alma davranışını harekete geçirmekle beraber en önemli tutundurma faaliyetlerinden olmaya devam etmektedir. Günümüzde iletişim teknolojilerinin de giderek gelişmesiyle de hayatımızın önemli bir iletişim mecrası haline gelen sosyal medya ağları, işletmelerin reklam unsurunu kullanmaya başladıkları önemli alanlardan biri haline gelmiştir. Gelişen teknoloji ile birlikte, internet ağlarının küresel ölçekte yaygınlaşması ve internet uygulamalarının hızla artan kullanımı, insanların birbirleriyle hızlı ve kolay bir şekilde etkileşimde bulunabilecekleri, bilgi alışverişi yapabilecekleri bir dizi sanal uygulamanın ortaya çıkmasına zemin oluşturdu. Bu gelişmelere paralel olarak, kişiselleştirilmiş reklamlar, pazarlamacılar ve reklamcılar tarafından sosyal medya ve çeşitli internet uygulamalarında sıklıkla kullanılan bir pazarlama stratejisi haline geldi. Kişisel bilgileri kullanarak belirli müşteri gruplarına özel teklifler sunma gibi kişiselleştirilmiş pazarlama stratejileri, geleneksel kitle pazarlama anlayışından daha baskın bir rol oynar hale geldi. Bu değişim, artan teknolojik gelişmelerle birlikte dijital medyanın yaygın kullanımını ve reklamcılığın odak noktasının geleneksel kitle reklamcılığından kişiselleştirilmiş reklamcılığa doğru kaymasını tetikledi. Günümüzde, kişisel bilgilere dayalı olarak belirli müşterilere teklifler göndermek gibi kişiselleştirilmiş pazarlama yaklaşımları, kitlesel pazarlama kavramından daha önemli hale gelmektedir ve kişiselleştirilmiş mobil pazarlama mesajlarının gönderilmesinin verimliliği artmaktadır. (Barutçu vd., 2017: 401). Bu nedenle, tüketiciler ve pazarlamacılar için kişiselleştirilmiş reklamcılığın derinlemesine incelenmesi önemlidir. İşletmeler, sosyal medyada bulunan kişiselleştirilmiş reklamlara yönelik tüketicilerin satın alma dürtülerini tetikleyerek tüketicileri içgüdüsel satın almaya teşvik edebilmektedir. Bu düşünceden yola çıkarak, çalışmada, tüketicilerin sosyal medyada karşılaştıkları kişiselleştirilmiş reklamlara yönelik tutumları ile tüketicilerin içgüdüsel satın alma davranışı arasındaki ilişki incelenecektir.

Advertising is one of the most important components of marketing communication. It not only stimulates consumers' purchasing behavior but also continues to be one of the most crucial promotional activities. With the increasing advancement of communication technologies, social media networks, which have become a significant communication medium in our lives, have emerged as a key area where businesses have started to utilize advertising. With the development of technology, the global spread of internet networks, and the rapidly increasing use of internet applications, a series of virtual applications have emerged, enabling people to interact quickly and easily and exchange information. In parallel with these developments, personalized ads have become a frequently used marketing strategy on social media and various internet applications by marketers and advertisers. Personalized marketing strategies, such as offering tailored deals to specific customer groups by using personal information, have come to play a more dominant role than traditional mass marketing. This shift, coupled with increasing technological advancements, has triggered the widespread use of digital media and a shift in the focus of advertising from traditional mass advertising to personalized advertising. Today, personalized marketing approaches, such as sending offers to specific customers based on personal information, have become more significant than the concept of mass marketing, and the effectiveness of sending personalized mobile marketing messages has increased (Barutçu et al., 2017: 401). For this reason, it is important to delve deeper into personalized advertising from the perspective of both consumers and marketers. Businesses can trigger consumers' impulsive buying behavior by activating their purchasing impulses toward personalized ads on social media. Based on this idea, the study will examine the relationship between consumers' attitudes toward personalized ads on social media and their impulsive buying behavior.
Keywords: Advertising; Digitalization; Dijitalleşme; Impulsive Buying Behavior; Internet advertising; İçgüdüsel Satın Alma Davranışı Social Media; İnternet reklamcılığı; Kişiselleştirilmiş Reklamlar; Marketing; Pazarlama; Personalized Advertisements; Reklamcılık; Social media; Sosyal medya; Technological innovations; Teknolojik yenilikler