Milletlerarası özel hukukta finansal kiralama sözleşmesi - Acun, Merve (My University, 2011)
Bu çalışma milletlerarası özel hukukta finansal kiralama sözleşmesine uygulanacak hukuk hakkındadır. Milletlerarası Özel Hukukta finansal sözleşmesi uluslar arası finansal kiralamayı da kapsayan daha kapsamlı bir kavramdır. Tezde genel anlamda Türk Hukukunda finansal kiralama sözleşmesinin nasıl düzenlendiği, tarafların hak ve borçları, sözleşmenin çeşitleri ve şekli gibi konularda da bilgiler verilmiştir. Bununla birlikte Türkiye’nin taraf olmadığı uluslar arası finansal kiralama işlemleri hakkında unidroit konvansiyonu hükümleri de çalışmanın içinde yer almıştır. Milletlerarası Özel Hukukta finansal kiralama sözleşmelerine uygulanacak hukuku tespit edebilmek için, subjektif ve objektif yöntem kullanılmaktadır. Bu kavramlar tüm detayları ile çalışma kapsamında yer almıştır. Ayrıca, sözleşmeye uygulanacak hukukun kapsamı dışında kalan şekil ve ehliyet konuları ile kamu düzeni ve doğrudan uygulanan kuralların etkisi, çalışma da değinilen diğer konuları oluşturmaktadır. Çalışmada, Avrupa Birliği, İsviçre, İngiltere ve Amerika Birleşik Devletlerinde de konunun nasıl düzenlendiği açıklanmıştır.

This subject of thesis is applicable law of leasing contracts in International Private Law. According to International Private Law, this leasing contracts include foreigness fact leases, therefore making it a more comprehensive concepts which includes the international leasing contracts. In this theses, formaytiona of lease contracts, rights and liabilities of sides according to the Turkish Law and types of contracts are described. In addition to that international leasing transactions in which Turkey is neutral, UNIDROIT Conventional verdicts are also incleded. The objective and subjective methods recuired for deciding on the judgement for leasing contracts are covered in detail. Furthermore, licence and form subjects that are excluded from the applicable law as well as public order and mandatory rules effects are some of the other subjects that are being mentioned in the study. Not only leasing contracts in International Private Law in Turkey, but also The European Union, Swiss, British and United States Laws have been examined.
Keywords: Finansal Kiralama; Özel Hukuk