Radyografik çürük tanısında intraoral filmler ve dört fosfor plaka sisteminin in vitro karşılaştırılması - Erçalık Yalçınkaya, Şebnem; Künzel, Andreas; Becker, Jürgen (Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 2012)
Amaç: Radyografide çürük tanısının konması bazen kolay olmayabilir. Bu çalışmada aynı şartlar altında değerlendirilen dört adet fosfor plaka sisteminin ve iki film esaslı sistemin çürük tanısındaki yerinin araştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: İki yüz adet diş beşerli gruplar halinde plastik Lego® bloklara yerleştirildi. Her bir bloktan standart şartlarda dental röntgen apareyi ile radyografik görüntü alındı. Fosfor plakalarla (Dentsply DenOptics®, Dürr Vistascan II®, Soredex Digora FMX®, Soredex Digora Optime®) 60 kV ve 7 mA ışınlamayla görüntü elde edildi. Çürük derinliği on bir gözlemci tarafından değerlendirildi. Histolojik bulguları karşılaştırmak için mikroskobik inceleme yapıldı. Mikroskobik ve radyolojik bulgular arasındaki farklar değerlendirilerek çürük derinliği belirlendi. Bulgular: Çürük tanısında farklı sensörlerin çok az etkisi olduğu görüldü. En büyük farkı DenOptix ve Digora FMX sistemleri gösterdi. Tüm yüzeyler hesaplandığında etkinin istatistiksel olarak anlamlı olmadığı bulundu. Sonuç: Dört fosfor plaka sistemi de çürük tanısında kabul edilebilir sonuçlar göstermiştir. Mine çürüğündeki histolojik derinlik radyografik ölçümlerle uyumlu bulunmamıştır.
Keywords: Diş çürüğü, diş çürüğü tanısı, fosfor plaka