Göz içi lens gücünün hesaplamasında optik düşük-koherens reflektometri ve immersiyon ultrasonik biometri ölçümlerinin karşılaştırılması - (:unkn) unknown (My University, 2012)
Amaç: GİL gücünün hesaplanmasında optik düşük-koherans reflektometri cihazı-ODKR (Lenstar, Haag-Streit AG) ile yapılan biometrik ölçümlerin immersiyon ultrasonik biometri -İUB (OcuScan, AlconSurgical) ölçümleriyle uyumluluğunun araştırılması. Gereç ve Yöntem: Bu geriye dönük çalışmada katarakt cerrahisi uygulanacak 99 hastanın 126 gözüne biometrik ölçümler hem ODKR hem de İUB+ otomatik keratometri ile yapıldı. Göziçi lens gücünün hesaplamasında SRK-II, SRK/T, Hoffer Q, Holladay ve Haigis formülleri kullanıldı. İki cihazın ölçümleri (aksiyel uzunluk (AU), ön kamara derinliği (ÖKD), keratometri değerleri (K) ve emetropi için önerilen lens gücü ölçümleri karşılaştırıldı. Ölçümler arasındaki uyumluluk Spearman korelasyon testi ve Bland-Altman analizi ile değerlendirildi. Bulgular: ODKR ile alınan AU, ÖKD ve K ölçümlerinin İUB ile yapılan ölçümlerle yüksek korelasyon gösterdiği görüldü (sırasıyla, r=0.99, 0.87 ve 0.87, p<0.0001). ODKR cihazı ile AUnun hafif daha uzun (ort. fark 0.06 mm, %95 LoA: 0.40, -0.28), ÖKDnin daha sığ (ort. fark -0.2 mm, %95 LoA: 0.32, -0.73, p<0.001) ve K değerlerinin daha düz (ort. fark -0.6 D, %95 LoA: 0.8,-0.20, p<0.001) ve emetropi için önerilen lens gücünün SRK II (ort. fark 0.2 D, %95 LoA -1.5,1.9, p<0.001), SRK/T ( ort. fark 0.7 D, %95 LoA -2.7,1.3, p<0.001), Holladay (ort. fark 0.6 D, %95 LoA 2.1, -1.0, p<0.001) ve Hoffer Q (ort. fark 0.6 D, %95 LoA 2.4, -1.3, p<0.001), formülleri için daha yüksek, Haigis formülü için (ort. fark - 0.6 D, %95 LoA 1.5, -2.8, p<0.001) daha düşük olduğu saptandı. Sonuç: ODKR ve İUB ile alınan biometrik ölçümler yüksek korelasyon göstermesine rağmen iki cihazla alınan biometrik parametreler ve lens gücü değerleri arasında anlamlı farklılık olduğu görülmüştür.

Purpose: To evaluate the precision of the biometric measurements for intraocular lens power calculations obtained by an optical low-coherence reflectometry (OLCR) biometer and an immersion ultrasound biometry (IUB). Materials and Methods: In a prospective study, biometric measurements were taken with OLCR and IUB+automated keratometry in 126 eyes of 99 patients. SRK-II, SRK/T, Holladay, Hoffer Q, Haigis formulas were used to calculate the power of the implanted IOL. Measurements of axial length (AL), anterior chamber depth (ACD), keratometric readings (K), and the recommended lens power to achieve emmetropia obtained with OLCR were compared with those obtained with IUB. The results were evaluated using Bland-Altman analyses and Spearman correlation calculations. Results: High correlations for AL, ACD, and K measurements were observed between the two devices (r=0.99, 0.87 and 0.87, respectively, p<0.0001). The axial length measured with OLCR was slightly longer than that measured with IUB (mean difference (MD) 0.06 mm, 95% LoA: 0.40, -0.28), ACD was shorter (MD -0.2 mm, 95% LoA: 0.32, -0.73), K readings were flatter (MD -0.6 D, 95% LoA: 0.8,-0.20). The recommended lens power to achieve emmetropia (OLCR-IUB) was higher for SRK- II (MD 0.2 D, 9%5 LoA -1.5,1.9), SRK/T (MD 0.7 D, 95% LoA -2.7,1.3), Holladay (MD 0.6 D, 95% LoA 2.1, -1.0) and Hoffer Q (MD 0.6 D, 95% LoA 2.4, -1.3), and was lower for Haigis (MD -0.6 D, 95% LoA 1.5, -2.8), (p<0.001). Conclusion: Although there was high correlation between biometric measurements and IOL power calculations, the mean differences between the two biometry devices were significant.
Comparison of ımmersion ultrasound biometry and optical low-coherence reflectometry for ıntraocular lens power calculation
Keywords: Göz Hastalıkları