İstanbul Balık Hali'nden alınan Akdeniz midyelerinde (Mytilus galloprovincialis) arsenik düzeyleri - (:unkn) unknown (My University, 2006)
Bu çalışmada amaç, 2004 yılında İstanbul balık halinden alınan Akdeniz midyesi (Mytilus galloprovincialis) türü midyelerde arsenik (As) düzeylerini tespit etmektir. Bu çalışmada gerçek ağır metal kirliliğini yansıtabilecek, yer değiştirmeyen ve tüm dünyada kirliliğe karşı biyoindikatör tür olarak kabul edilen M. galloprovincialis türü midye araştırma materyali olarak seçilmiştir. Analiz çalışmalarında atomik absorbsiyon spektrofotometresi (AAS) kullanılmıştır. Analiz edilen midyelerde en yüksek As değeri, 9 nolu örnekte 0,098 mg/kg, en düşük As seviyesi ise 7 nolu örnekte 0,019 mg/kg olarak bulunmuştur. Alman örneklerde tespit edilen arsenik seviyelerinin ülkemiz için kabul edilen normal sınırlar içinde olduğu gözlenmiştir. İncelenen örneklerin analizleri sonucunda As düzeyleri bakımından aralarında istatistik açıdan anlamlı bir fark bulunamamıştır (p<0,05). Sonuçlar İstanbul balık halinden alınan ve incelenen örneklerde arsenik açısından ciddi bir tehlike olmadığını göstermiştir.

The aim of this study was to determine arsenic levels in Mediterranean mussel (Mytilus galloprovincialis) obtained from Istanbul fish market in 2004. Mussels were preferred in this study to identify heavy metal contamination, because they accepted worldwide as useful bioindicators of temporal trends in environmental quality and because of their immobility they accumulate some contaminants in their tissues at levels many time higher than in the surrrounding water and quickly to changes in contamination. Atomic absorption spectroscopy (AAS) was used to determine arsenic levels in mussels. In the analysed mussels, the highest level of As was found as 0.098 mg/kg (no: 9) and the lowest was identified as 0.019 mg/kg (no: 7). Evaluation of the study results showed that the As levels were within the normal ranges for our country's acceptable limits. The results showed that there was no serious hazard in the samples in terms of the arsenic analysed from Istanbul fish market.
Arsenic (As) levels of Mediterranean mussels (Mytilus galloprovincialis) from Istanbul Fish Market
Keywords: Biyoloji; Ekoloji