14. dünya salon atletizm şampiyonası’na katılanların organizasyon memnuniyet düzeylerinin belirlenmesi - Erdel, Rıza (My University, 2014)
14. DÜNYA SALON ATLETİZM ŞAMPİYONASI’NA KATILANLARIN ORGANİZASYON MEMNUNİYET DÜZEYLERİNİN BELİRLENMESİ Büyük emek ve hazırlık gerektiren spor organizasyonları, farklı ülkelerden, sporseverleri, sporcuları, antrenörleri ve yöneticileri bir araya getirmektedir. Organizasyonun başarısında, müsabakaların iyi geçmesi kadar katılımcıların memnuniyeti de önemlidir. Bu çalışmanın amacı; İstanbul’da yapılan 14. Dünya Salon Atletizm Şampiyonası’na farklı ülkelerden katılanların, aynı hizmetlerden ne ölçüde memnuniyet duyduklarının araştırılmasıdır. Araştırmanın evrenini organizasyona katılan 29277 kişi oluşturmuştur. Bunlar; 172 ülkeden, 335 kadın, 350 erkek sporcu ve 616 görevli olmak üzere toplamda 1301 kişi spor grubu ve 5 seans toplamında 27976 seyircidir. Örneklemini ise bunlar içinden random yönetimi ile belirlenmiş 851 kişi oluşturmuştur. Bunların 445’i Türk, 416’sı ise farklı 26 ülkeden gelen kişilerdir. Araştırma yöntemi olarak 5’li likert yöntemine göre 17 sorudan oluşan anket geliştirilmiş ve güvenirlilik katsayısı % 85 olarak bulunmuştur. Anketler, bilet fiyatları ve görüş açılarına göre 2,3,4,5. oturumlarda eşit dağılım ilkesi gözetilerek uygulanmıştır. Tasnif edilen anketlerden, katılımın 10 kişinin altında olan ülkeler değerlendirmeye alınmamıştır. Anketlerden elde edilen veriler SPSS 16.0 paket kullanılarak tanımlayıcı istatistik ve yüzdelik karşılaştırmalar yapılmış, tablo ve grafiklerle sunulmuştur. Araştırmanın sonucunda; bilet fiyatlarının normal, salonun fiziki özelliklerinin güzel, görevli personel, gönüllüler ve güvenlik önlemlerinin iyi olduğu tespit edilmiştir. Program akışı ve müsabaka sonuçları ilanının zamanında yapıldığı belirtilirken, diğer ülke katılanları, salona ulaşmada biraz sıkıntı yaşadıklarını ifade etmişlerdir. Bazı izleyicilerin ödül törenlerini ve yarışların tümünü oturdukları yer itibariyle tam olarak izleyememesi, şampiyonanın tanıtımı ve yiyecek-içecek konusundaki memnuniyetin ise daha düşük düzeyde kaldığı görülmüştür. Anahtar Sözcükler: Atletizm, Memnuniyet, Organizasyon Yönetimi, Spor 14 World Athletics Championnships Determine The Level Of Satisfaction Of Participants İn The Organization The sports organizations that require big effort and preparation, gather sports supporters, athletes, trainers and managers together from different countries. Participants’ satisfaction is as important as the quality of the competition at the success of the organization. The purpose of this research is to investigate to what extent the participants of different countries who attend to the 14th World Indoor Championship in Istanbul are satisfied by the same service. The universe of this study is 29277 participants who have attended the organization. These participants are 335 female, 350 male athletes and 616 people assigned for the organization, 1301 people as sports group, in total and 27976 spectators in total of 5 sessions. The sample of this study consists of 851 people who are selected by random method. 445 of this group is Turkish, 416 of this group is participants who have come from 26 countries.As research method of this study, a survey of 17 questions is improved according to likert method (5) and the reliability coefficient is found as %85.The surveys have been applied regarding the equal distribution principle according to the ticket prices and the point of views in 2., 3., 4.,5. sessions. The countries of which the participants’ number are below 10 people was not taken into assesment in the classified surveys. SPSS 16.0 programme has been used for the data that are gathered out of surveys including descriptive statistics and percentile comparisons and illustrated at the tables and at the graphics. As a result of this research, the ticket prices are assessed as normal, the physical condition of the sports hall is assessed as pleasant, the employees, volunteers and the security precautions are assessed as good. It is reflected that the programme flow is compatible with the anticipated time schedule and the announcement of the competitions’ results are on time. The participants of other countries stated that they had some difficulties about transportation to the sports hall. It has been found out that the satisfaction level is low because of the difficulty of spectators’ viewing ceremonies and all the competitions due to seating location , and also the satisfaction level is low about the promotion of the championship and food and beverage. Athletism, Satisfaction,Organisation Management, Sports
Keywords: Atletizm_Salon Atletizm Şampiyonası; Beden Eğitimi ve Spor; Organizasyon Yönetimi