Kronik strese maruz bırakılan sıçanlarda testis sertoli hücrelerindeki aktin proteininin immünhistokimyasal olarak gösterilmesi - Çikler, Esra (My University, 2009)
Organizmalar yaşamlarını dış çevreleriyle dinamik bir denge içinde sürdürürler. Stres bu normal homeostazı bozar ve pek çok hastalığın patogenezinde etkili olur. Şiddetli ya da aralıklı olarak uygulanan kronik stres modelleri hayvanların üreme yetenekleri üzerinde olumsuz etkiye sahiptirler. Bu çalışmanın amacı, iki farklı fizyolojik ve psikolojik stres modeli olan kronik sudan kaçınma ve hareketsizlik streslerinin ardışık uygulanmasıyla Sertoli hücrelerinde oluşturulan hasarın immünhistokimyasal olarak gösterilmesidir. Çalışmamızda iki deney grubu kullanılmıştır: 1) Kontrol grup (K), 2) Stres grup (KS). Kronik stres grubundaki Wistar Albino erkek sıçanlara 3 gün 2şer saat sudan kaçınma stresi (SKS), bunu takip eden 2 gün 2şer saat hareketsizlik stresi (HS) uygulanmıştır. Deneylerin sonunda testis örneklerine histolojik incelemeler için hematoksilen-eozin ve Masson’un trikrom boyaları ile β-aktin immünhistokimyası uygulanmıştır. Sertoli hücrelerindeki aktin dağılımının ince-yapısal gösterimi için geçirimli elektron mikroskobundan yararlanılmıştır. Dokularda glutatyon (GSH) ve MDA (malondialdehit) değerleri ölçülmüş, serumda kortizol tayini yapılmış, akım sitometri ve dokuların DNA fragmantasyonu açısından değerlendirilmesi yapılmıştır. Fizyolojik ve psikolojik stres koşullarının kontrol grubuna oranla aktinin kaybına bağlı olarak Sertoli hücre morfolojisinde bozulmaya ve spermatogenik seride azalmaya yol açtığı görülmüştür. Stres, GSH düzeylerinde azalmaya, MDA düzeylerindeyse artışa neden olmuştur. Stres grubunda kortizol düzeyinin ve DNA fragmantasyon oranının arttığı görülmüştür. Akım sitometresi sonuçlarına göre stres grubuna ait dokularda haploid, diploid ve tetraploid hücrelerin sayısında azalma görülmüştür. Sonuç olarak sudan kaçınma ve hareketsizlik stres modellerinin, birlikte uygulandıklarında aktin filamanlarında bozulmalar meydana getirerek tüm testis dokusunda infertiliteye neden olabilen doku hasarına neden olduğu gözlenmiştir. cre iskeleti, infertilite, morfoloji, Sertoli hücresi, stres.

IMMUNHISTOCHEMICAL DEMONSTRATION OF ACTIN IN TESTICULAR SERTOLI CELLS OF RATS EXPOSED TO CHRONIC STRESS Organisms survive by maintaining a dynamic equilibrium with their environment. Stress-related disturbances in the normal homeostasis and its influence on the pathogenesis of various diseases are well established. Severe stress of a chronic or intermittend duration can have adverse effects on reproductive processes in animals. The aim of this study is to examine the Sertoli cell demage in male rats which are exposed to water avoidance and immobilisation stress protocols. Two experimental groups were used: 1) Control group (CG), 2) Chronic stress group (CSG). In the chronic stres group, Wistar albino rats were exposed to water avoidance stress for 3 days and immobilization stress for 2 days each lasting 2 h/ day. The testes samples were stained with hematoxylen-eosin and Masson’s trichrome for general morphology, and immunstained with β-actin for visualizing actin cytoskeleton of Sertoli cells. Tissues were investigated with light microscope besides transmission electron microscope for ultrastructural actin distribution of Sertoli cells. The blood cortisol levels (C), tissue malondialdehyde (MDA) and glutathione (GSH) levels were determined. Flow cytometry and DNA fragmentation rate were also assessed. In this study, the results presented psychologic and physiologic stress damage of the testicular tissue. In the CSG the results demostrated a decrease in the distribution of actin proteins in Sertoli cells, a decrease in haploid, diploid and tetraploid cells according to the results of the flow cytometry. MDA levels increased and GSH levels decreased in the stress group. Blood cortisol levels also increased in the CSG. As a conclusion, both water avoidance and immobilisation stress models induced prominent degeneration of actin filaments leading to total testicular tissue damage which has an implication in infertility. Key words: Cytoskeleton, infertility, morphology, Sertoli cell, stress.
Keywords: Embriyoloji; Histoloji; Stres; Tıp