İşletmelerde barkod sistemin kullanımı muhasebe organizasyonu içindeki yeri ve bir uygulama örneği - Habibov, Vagif (My University, 2005)
Rekabetin hızla arttığı günümüzde işletmeler varlıklarını sürdürebilmek ve dünya pazarlarındaki yerlerini alabilmek için isabetli karar vermek zorundadırlar. İsabetli karar verilebilmesi için ise ihtiyaç duyulan bilginin doğru, güvenilir, tam zamanında ve en uygun maliyetle elde edilmesi gerekir. Yönetimin ihtiyaç duyduğu bilgilerden finansal olanlar, işletmenin muhasebe servisi tarafından üretilir. Muhasebe servisinin güvenilir bilgiyi tam zamanında ve en uygun maliyetle üretebilmesi ise iş hayatının hemen her alanına girmiş olan bilgisayar teknolojilerinden yararlanmasıyla mümkündür. Fakat bilgilerin değerlendirilmesi için, ilk önce o bilgilerin bilgisayara girilmesi gerekir. Bilgilerin, bilgisayara klavyedeki tuşları kullanarak girilmesi zaman alıcı, yorucu ve yanlış yapma olasılığı çok yüksektir. Barkod, bilgisayara otomatik veri girişini sağlamak amacıyla geliştirilmiş bir yöntemdir. Bu yöntem ile veri girişine hız ve doğruluk kazandırılır. Rutin olarak yapılan finansal ve maliyet muhasebesi kayıtları otomatik olarak yapılır, faturalar ve irsaliyeler otomatik olarak düzenlenir, dinamik stok takibi yapılır. Dolayısıyla, şirketlerin maksimum verimlilik ve minimum stok düzeyinde çalışmalarını mümkün kılar.

The companies must make right decisions in order to maintaine their existance and take their places in the world market in the fast growing rivalry days. The require information should be gained with appropriate cost, on time and in a trustfull and right way in order to make right decisions. The required financial information of the administration is produced by the accounting service of the managment. The production of reliable information on time and with appropriate cost by accounting service can be possible by the computer technologies that have entered to all fields of the bussines life. But for analysing information, firstly they must be loaded to computer. Loading information by keyboard may cause to wasting time, tiring and some errors. Barcode system has developed for automatic information loading. This method provide fast and correct information loading. Many of financial and cost accounting entries can be made automatically, dispatch lists and invoices can be prepared automatically, dynamic stocks controls can be made timely. As a conclusion of this, coporates will gain maximum efficiency and may work with minimum stocks.
Keywords: Barkod Kullanımı, İşletmelerde; Muhasebe; Yönetim ve yardımcı hizmetler