Türkiye ve Suriye yerel yönetimlerinin karşılaştırmalı analizi - Kaplan, Salih (My University, 2007)
Çağımızda artık merkezden yönetim modeli değerini yitirmiştir. Hizmetlerin yerinden yönetilmesine ve katılıma, katılımcı demokratik yönetim biçiminin uygulanmasına önem verilmektedir. Çünkü hizmetler bu şekilde yürütülür ise, verimlilik artmakta ve hizmetlerin daha çabuk ve tasarruf kurallarına uygun olarak gerçekleştirilmesi sağlanmaktadır. Yerel yönetimler, bilimsel kurallara, çağdaş yönetim anlayışına, doğruluk ve dürüst yönetim ilkelerine uygun olarak yönetildikleri takdirde, ekonomik sorunlarının çözümlenmesinde ve ulusal gelirin ve kişi başına düşen milli gelirin artmasında da etkili olmakta ve bu yönden de büyük önem taşımaktadırlar. Yönetsel etkinliklerin daha verimli hale getirilmesini amaçlayan, adem-i merkeziyetçilik, toplam kalite yönetimi, yönetim reformu gibi çeşitli isimlerle tanımlanmakta olan revizyon çalışmaları genelde kamu yönetiminde, özelde de yerel yönetimlerde bir modernizasyona kavuşmaktadır. Bu çalışmada Suriye Arap Cumhuriyeti ile ülkemizdeki yerel yönetim kavramlarını ve kanunlarını incelenmiş, tarihi süreçte Türkiye de yerel yönetimler, Suriye Arap Cumhuriyeti ve yerel yönetimlerinde modernleşme çalışmaları, yerelleşme ve demokrasi alanında yerel yönetimler ile Suriye Arap Cumhuriyeti mahalli idareler yasası, Türk idare sistemi ve Türkiye’de belediyelerin görev yetki ve sorumlulukları üzerinde durulmuş, iki ülkenin yürürlükte olan kanunları arasında bir mukayese çalışması yapılmıştır. Suriye Arap Cumhuriyetinde adem-i merkeziyetçi ve modern yönetim anlayışından uzak , totaliter bir rejimin bulunması ve işlerin devlet tekelinde olması yerel yönetimlerin gelişmesini engellediği sonucuna varılmıştır. Türkiye’deki yerel yönetimlerinin modern yönetim anlayışı ile yönetilmesi, AB tarafından desteklenen Suriye’nin yerel yönetimleri’nin modernizasyonu çalışmalarına örnek gösterilmiştir.

In this century, central administration model has lost its validity. Importance has been given to the governing of the services from the local governments, participation and participatory democratic governing model. Cause of if the services are performed via this way, productivity increases and the services realize more quickly and cheaply. Local governments are also very important for their contribution to solving economic problems and increasing gross national income and GDP per capita as long as they are managed according to scientific rules, honest administration principles and contemporary governing understanding. Revision works- which are defined as decentralization, total quality management, management reform and etc and aim to make administrative activities more productive- get a modernized form in public and local administrations. That thesis compares the laws related to local governments in SYRIA with the ones in TURKIYE. In this study, at the historical period it was focused on Local Government in Turkey, Modernization Works in Syrian Arab Republic and its Local Governments, Local Governments in Localization and Democracy field, Local Governments Law of Syrian Arab Republic and Turkish administrative System and duty, authority and responsibility of local governments in Turkey. In addition, Syria and Turkey’s Local Governments Laws which is in the implementation were compared with each other. As a result, it had been emphasized that SYRIAN ARAP REPUBLIC is far from the decentralization and modern management understanding and also has been managed as a totalitarian system which prevents the improving of modern local government understanding. The local governments in TURKEY which were managed with modern local government understanding were presented an ideal model to the modernization of SYRIAN local government supported by EU.
Keywords: Ortadoğu; Yerel Yönetimler (Belediyeler)_Suriye; Yerel Yönetimler (Belediyeler)_Türkiye