Televizyon haberciliği ve küreselleşmede televizyon - Teymurova, Günel (My University, 2003)
Günümüzde iletitim ve bilgisayaryn bilimle birlikte çalytmalary ve teknolojik gelitmeleri dodurmut ve bu gelitmeler ytydynda bilgi kaynady olarak adlandyrylan araçlarynda nitelik ve nicelikleri deditime udramyttyr. Herkesin kabul ettiği gibi tv, sözü edilen kitle iletişim araçları arasında bilgilendirme açısından bir pencere görev görür. Dünyada olup bitenleri televizyon ekranından bize yansıtılır. Sonuç olarak bize denebilir ki, kitle iletişim araçları birey ve toplum üzerinde gözle görülür bir etki yaratmaktadır. En hızlı değişime uğrayan ve en etkili kitle iletişim araçları ise çalışmamızın da konusunu oluşturan televizyondur. Dünya ekonomik açıdan birleşirken parçaların sayıları artıyor, küçülüyor ve önem kazanıyor. Küresel ekonomi büyürken, parçaların boyutu küçülüyor. Kontrolü, merkezilikten çıkaran ve bilgi zinciri içindeki herkesi yetkilendiren yeni bilgisayar sistemleri, sahip olma, tasarım, üretim, yönetim tarzı ve milli kimlik konusundaki gelenekleri yıkıyorlar. Siyasi ve ekonomik anlamların günümüzde azgelişmişlikten gelişmekte olan ülkeler kavramına dönüşmesi, sermayenin elde ettiği global başarı sonucudur. Küresel sistem, tüm dünya üzerinde siyasi, ekonomik, askeri kültürel ağırlığı ve belirlerciliği olan milli devlet ve sınırları aşan temelinde sermaye bulunan uluslararası bir yapının adıdır. Sovyetler Birliğinin çöküşüyle ortaya çıkan ve yeni dünya düzeni diye adlandırılan bu sistem, uluslararası sermayenin sosyalizm karşısında ve sermayenin milli güçler karşısındaki bir üstünlüğüdür. Ulusal ve coğrafi sınırların kalkmış olması küresel hakimiyet önündeki engelleri tesşirsiz hale getirmekte, medya vasıtalarını ve özellikle televizyon etkin bir biçimde kullanan yeni dünya düzeni kültürel sınırları da zayıflatmaya ve yok etmeye başarmıştır. Today, the quality and quantity of the tools, called information source, have changed as the outcome of the collaboration among communication, computing and science. İnformation source tools make use of very fast data transmission networks in the theory of information highway. These highways have the qualities that connect the people in the countries they are established with the ones in the other countries. Information can be delivered to a wider mass owing to information highways (mass communication tools) Tv is considered being a window among these mass communication tools, in terms of informing. These tools have significantffect on the individual effective tool, is the subject of the study. The components of the world increase, while getting smaller and more important. The global economy expands while the size of the components reduce. The contemporary computer systems are demolishing the traditions of possession, design, production, administration methods and national identity by authorizing everybody in the chain of information and shifting the control out of centralization. Global system is an infornational stucture that exceeds the borders of national state and has political, economical, militery and cultural domingtion and determination based on the capital. Removal of the national and geographical borders has the obstacles against the global domination become ineffective. The new world orders has succeeded to weaken or totally demolish the cultural borders by using the media tools, especially television, effectively.
Keywords: İletişim