Hızlı tüketim ürünlerinde çeşitlendirmenin fiziksel dağıtım üzerine etkileri ve Türkiye’de hızlı tüketim ürünlerinin fiziksel dağıtımının incelenmesi - Akın, Şükrü (My University, 1999)
Bugün kanal yapıları değiştirerek değer yaratılmaya çalışılmaktadır. Doğrudan müşteriye ulaşma fikriyle gelişen faaliyetler beraberinde dağıtım kanalı yapısında değişimlere neden olmaktadır. Bilgi teknolojisindeki artış beraberinde, ürünlerin mevcut kanallardan ve belirlenecek yeni kanallardan talepte bulunan müşterilere verimli bir şekilde malların ulaştırılması hedeflenmektedir. Bu yapılırken bir yandan maliyetler azaltılmaya çalışılırken diğer yandanda müşteriye malın gecikmeden gitmesini sağlayacak yeni organizasyonların oluşturulması dikkati çekmektedir. Yalnız burada dikkat edilecek noktaların başında maliyetlerin azaltılması karşılığında verilecek ödün olarak hiç bir şekilde malların teslimat süresinde gecikmenin kabul edilemeyecek olmaması gerçeğidir. Tüketim malları dağıtan şirketler, süpermarketler ve toptancıların büyük oranlarda mal verdikleri için rakipleri birleştirme ve ileriye doğru bütünleşme yoluyla avantaj yaratması için doğrudan teslimat sistemini kurmuşlardır. Dağıtım kanalı uzunluğu boyunca yeni teknoloji kullanımı ve kapsamlı yatırımlar yönetim ile oluşur. Yeniden doldurma satın almaları perakendecilerin müşterilerle ilişkisini koruması için ve malların sürekli akışının sağlanması için dağıtıcı ve perakendeci tarafından bilgiler açık hale getirilmektedir. Ve dağıtım sistemini perakendeci yoluyla yapan ve talepleri bu sistemlerle karşılayan sistemler için bilgi paylaşımı şarttır. Bu çalışmada, özellikle son yıllarda görülen hızlı tüketim ürünlerindeki çeşitliliğin, fiziki dağıtım üzerine etkileri incelenecektir. Konuya yaklaşım sağlayabilmek için aşağıda belirtilen konularda çalışılmış, araştırmanın özünü kaybetmemek içinde bazı sınırlamalar getirilmiştir. Birinci bölümde, hızlı tüketim ürünlerinin tanımı yapılmış ve çeşitlendirmenin hızlı tüketim ürünleri üzerine etkilerini anlatmak için literatürden tanımlar verilmiştir. İkinci bölümde, fiziksel dağıtım kavramı ile literatürde genel kabul görmüş tanımlar verilmiştir. Daha sonra konunu anlaşılmasına yardımcı olmak için , dağıtım kanalı ve fiziksel dağıtım planlaması, bu arada oluşan stratejiler, fiziksel dağıtım için gereklilikler, fiziksel dağıtım organizasyonu ve performansının ölçülmesi üzerinde durulmuştur. Araştırmanın teorik kısmı hızlı tüketim ürünlerindeki çeşitlendirmenin fiziksel dağıtım üzerine etkilerine değinilerek tamamlanmıştır. Çalışmanın uygulama kısmında, ilk önce araştırma hakkında genel bilgi verilip, üzerine araştırma yaptığımız hızlı tüketim ürünleri sektörü tanıtılmaya çalışılmıştır. Daha sonra; araştırmanın amacı, modeli, sınırlamaları belirtilip, örnekler, veri ve bilgi toplama ile araştırmanın bulguları ortaya konulmaya çalışılmıştır. Çalışmanın üçüncü ve son bölümünde ise sonuç verilmiş, anket formu örneği ve kaynakça sunulmuştur. Çalışmanın geniş bir alan kapsaması nedeni, konunun özünü ve amacını kaybetmemek için teorik ve uygulama kısımlarında sınırlamalar getirilmiştir.

Today the value is try to be created by changing the structure of the distrubution channels.The thought of direct contact with the customer cause changes in the distribution channel structure. The increase in the software technology come with new the target of distribution of the products to the customer with the current and new channels in a fruitful way.On the one hand the cost should be lowered and on the other hand distrubition of the product should not be late. For that target,new organizations are required because the decrase in the cost shouldn't be compansated with a delay in the distrubution of the product. Distrubuter companies of consumer products ,create a new system of direct contact with the last consumer to bypass the supermarkets and wholesalers whom they made large deal of work before. İn this study we aim to investigate the effects of diversity of the fast moving products on phisical distrubution.Since the study area is too wide,we try to border and focus on the following topics. İn the first chapter we define the fast moving products and give examples selected from the litrature for the effects of diversity on that type of products. İn the second chapter we give largely accepted definitions about phsical distrubition.For easy understanding we state on the topics ;distrubution channels,plan and strategy of phsical distrubution as well as organization and test of performance. The theoratical part of that study ends with the statement of the effects of diversity on phisical distrubition in the fast moving products . İn the practical part of the study we try to give brief information about the sector of fast moving products.After that we define the aim,model,borders of the study and give the examples,collect the data.İn thethird chapter we give the results and conclusion.The litrature and the questionaire are given at the very end of the study.
Keywords: Fiziksel Dağıtım_Yönetim