Mobil Uygulamaya Dayalı Ev Ziyareti Eğitiminin Öğrencilerin Bilgi, Yetkinlik, Memnuniyet Ve Öz Güvenine Etkisi - Yıldızdal, Cumali (My University, 2018)
Amaç: Bu çalışma mobil uygulamaya dayalı ev ziyareti eğitiminin öğrencilerin bilgi, yetkinlik, memnuniyet ve öz güvenine etkisi değerlendirmek amacı ile yapıldı.Gereç ve Yöntem: Çalışma ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel bir araştırmadır. Araştırma Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde bir üniversitede halk sağlığı hemşireliği dersi alan 55 öğrenciyle yapıldı. Öğrenciler rastgele olarak deney (n=27) ve kontrol grubuna (n=28) ayrıldı. Veriler sosyo-demografik anket, ev ziyareti bilgi formu, yetkinlik formu, Öğrenci Memnuniyeti ve Öğrenmede Öz güven Ölçeği ile toplandı. Girişim grubuna mobil uygulamaya dayalı eğitim, sınıf ortamında uygulandı.Bulgular: Staj sonrası izlem testinde girişim grubu bilgi soruları puan ortalaması (21,41±1,12) kontrol grubunun ortalamasından (20,36±1,25) istatistiksel olarak anlamlı yüksek bulundu (p<0.05). Mobil uygulama sonrası değerlendirilen girişim grubu ev ziyareti yetkinlik puan ortalaması (55,41±5,87), kontrol grubu puan ortalamasından (48,79±7,41) anlamlı yüksekti (p<0.05). Girişim grubu öğrencilerin mobil uygulama sonrası staj öncesi yapılan öz güven puan ortalaması 4,01±,65 ve memnuniyet puan ortalaması 3,98±,77 bulundu.Sonuç ve öneriler: Mobil uygulamaya dayalı eğitim öğrencilerin ev ziyareti konusunda bilgi ve yetkinliklerini artırmada etkili bulundu. Bu sonuçlar doğrultusunda mobil uygulamaya dayalı ev ziyaretleri eğitimine müfredat içinde yer verilmesi önerilir

. SUMMARYTheEffect of Mobile Home BasedEducation on Knowledge, Competence, Satisfactionand Self-ConfidenceName of thestudent: Cumali YILDIZDALAdvisor: Assoc. Prof. Ayşe ERGÜNDepartment: HealthSciencesFacultyNursingDepartmentPublicHealthNursingDepartmentAim:Thisstudywasconductedwiththeaim of evaluatingtheeffect of mobile homebasededucation on students' knowledge, competence, satisfactionand self-confidence. MaterialsandMethods: Thestudywas a semi-experimentalstudywithpre-test and post-test controlgroups. Thestudywasconducted in theTurkishRepublic of NorthernCypruswith 55 studentstaking a publichealthnursingcourse at a university. Thestudentswererandomlyassignedtoexperiment (n = 27) andcontrolgroup (n = 28). Thedatawerecollectedwithsocio-demographicquestionnaire, homevisitinformation form, competency form, StudentSatisfactionand Self Confidence in Learning Scale. The mobile application-basedtrainingwasimplementedtotheinterventiongroup.Results:Inthe post-internshipfollow-up test, themeanscore of thequestionnaires of theinterventiongroup (21,41 ± 1,12) wassignificantlyhigherthanthecontrolgroup (20,36 ± 1,25) (p <0.05). Thescores of homevisitcompetencescore (55,41 ± 5,87) andcontrolgroupscore (48,79 ± 7,41) weresignificantlyhigherafterthe mobile application (p <0.05). The self confidencescoreaveraged 4.01 ± 65, andthemeansatisfactionscorewas 3.98 ± 77 beforethe post-mobile apprenticeship of thestudents. Conclusions: Mobile applicationbasededucationwasfoundeffective in increasingstudents' knowledgeandcompetence in homevisit. Inthelight of theseresults, it is suggestedthat mobile applicationbasedhomevisiteducationshould be included in thecurriculum.
Keywords: competence; ev ziyareti eğitimi; Halk sağlığı hemşireliği; homevisiteducation; Mobil uygulama; Öğrenim ve öğretim; öz güven; Public Health Nursing; self-confidence; simulation; simülasyon; Study and teaching; yetkinlik Mobile application