INVESTIGATION OF SYMMETRIC AND ASYMMETRIC CAUSALITY OF KNITTED GARMENT FOREIGN TRADE BETWEEN TURKEY AND GERMANY - (:unkn) unknown (My University, 2019)
Turkey and Germany are the two most important exporters of knitted garments in theworld. Germany is also an important knitted garment export market for Turkey. İn this respect,knitted garment trade between Germany and Turkey has a strategic importance that should bemanaged strategically. Therefore, determining the causality of knitted garment trade betweenTurkey and Germany will contribute to the strategic management of foreign trade. The aim ofthis study is to determine the symmetric and asymmetric causality of knitted garment tradebetween Turkey and Germany using the two countries’ knitted garment export data. Resultsshow that changes in Turkey's knitted garment export affects Germany’s knitted garment exportbut that changes in Germany’s knitted garment export does not lead to a change in Turkey’sexport. This result indicates that knitted garment trade between Germany and Turkey is moreadvantageous for Turkey and confirms that Germany is an important knitted garment exportmarket for Turkey. On the other hand, the top 5 countries that Turkey exports most knittedgarment products are Germany, United Kingdom, Spain, Iraq and Holland while the top 5countries that Germany exports most knitted garment products are Switzerland, Austria, France,Holland and Poland. In conclusion, we believe that the results of this study will provide foreigntrade managers with important information on the strategic management of knitted garmentforeign trade.

Türkiye ve Almanya, dünyanın örme hazır giyim ürünü ihraç eden en önemli ülkeler arasındadır. Ayrıca Almanya, Türkiye için örme hazır giyim ürün ihracatında en önemli bir pazar durumundadır. Bu yönüyle Türkiye ile Almanya arasındaki örme hazır giyim ihracatı stratejik bir öneme sahiptir ve bu yönüyle stratejik yönetilmesi gerekmektedir. Bu nedenle Türkiye ile Almanya arasındaki örme hazır giyim ticaretinin nedensellik ilişkilerinin tespit edilmesi dış ticaretin stratejik yönetimine katkı sağlayacaktır. Bu çalışmada Türkiye ve Almanya’nın örme hazır giyim ihracat verileri kullanılarak iki ülke arasındaki örme hazır giyim ticaretinin simetrik ve asimetrik nedensellik ilişkileri tespit edilmeye çalışılmaktadır. Araştırma sonucuna göre Türkiye’nin örme hazır giyim ihracatındaki değişimlerinin, Almanya’nın örme hazır giyim ihracatını etkilemekte olduğu fakat Almanya’nın örme hazır giyim ihracatındaki değişimlerin Türkiye’nin ihracatında bir değişime neden olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Bu sonuç Türkiye ve Almanya arasında gerçekleşen örme hazır giyim ürünleri ticaretinde daha çok Türkiye`nin lehine bir durumun olduğunu göstermekte ayrıca bu sonuç Almanya`nın Türkiye için önemli bir örme hazır giyim pazarı olduğunu doğrulamaktadır. Ayrıca Türkiye’nin en fazla örme hazır giyim ürünü ihraç ettiği 5 ülke sırasıyla; Almanya, Birleşik Krallık, İspanya, Irak ve Hollanda iken Almanya’nın en çok ihracat yaptığı 5 ülke ise İsviçre, Avusturya, Fransa, Hollanda ve Polonya’dır. Sonuç olarak bu çalışmadan elde edilen bulguların örme hazır giyim dış ticaretinin stratejik yönetimi bağlamında dış ticaret yöneticilerine önemli bilgiler sağlayacağı düşünülmektedir.
TÜRKİYE İLE ALMANYA ARASINDAKİ ÖRME HAZIR GİYİM DIŞ TİCARETİNİN SİMETRİK VE ASİMETRİK NEDENSELLİK İLİŞKİLERİNİN İNCELENMESİ
Keywords: Tarih