Bireysel emeklilik sistemi ve Türkiye - Bakır, A. Pelin (My University, 2003)
İnsanlar, tarih boyunca gelecekte karşılaşabilecekleri riskler karşısında endişe duymuşlardır. Bu nedenle geleceklerini garanti altına almaya yönelik araştırmalar yapmışlardır. Bu araştırmalar sayesine sosyal güvenlik düşüncesi doğmuştur. Türkiye'de sosyal güvenlik ilk olarak askeri personel başta olmak üzere devlet çalışanları için kurulmuştur. Ülkemizde sosyal güvenlik sisteminin finansmanında dağıtım yöntemi (PAYG) uygulanmaktadır. Bu yönteme göre belli bir dönemde gerçekleşen harcamalar yine aynı dönemde edilen gelirle karşılanır. Yani çalışan aktif üyelerden toplanan gelir pasif üyelere transfer edilir. Bu durum dağıtım yönteminin sosyal devlet ilkesiyle eşdeğer olması sonucunu beraberinde getirmiştir. Ancak günümüzde devlet üzerine düşen görevi yerine getirememektedir. Türkiye de dahil olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinde PAYG sistemi etkisini yitirmeye başlamıştır. Bunun en önemli nedeni ise global olarak yaşlı nüfusun oranının artması ve tıpta yaşam süresini uzatacak gelişmeler olmasıdır. Türkiye'de Avrupa ülkelerinde uygulanan mesleki emeklilik planları uygulanmamaktadır. Sosyal güvenlik sistemi yetersiz olduğu için bireysel emeklilik sistemi oluşturulmaktadır. Bu sistem sayesinde bireylerin tasarrufları yatırıma yönlendirilerek ek gelir sağlanır. Aynı zamanda ekonomiye uzun vadeli kaynak yaratılarak istihdam artar. Bireysel emeklilik sisteminde üyeler aylık ödeyecekleri katkı paylarına ve yatırım enstrümanına kendileri karar verirler. Kararlarını yılda 4 kez değiştirebilirler. Aynı zamanda bağlı bulundukları şirketi yılda bir kez değiştirme hakkına sahiptirler. Bu değişiklikler için vergi kesintisi yapılmaz. Dünya çapında pek çok ülkede bireysel emeklilik planları uygulanmakta ve başarılı sonuçlar alınmaktadır. Bireysel emeklilik sistemi, IMF ile yapılan anlaşma şartlarındadır. Uzun süreli fon problemine çözüm olması, devletin sosyal güvenlik yükünü azaltması ve katılımcılarına ek emeklilik imkanı sağladığı için pek çok yönüyle iyi bir sistemdir.

The human nature always care about the risks of the life. During the ages, they seeked many solution to insure their lifes. At the end of this, social security thoughts occured. In Turkey; the first social security system had been established for the goverment and military service personnels. Pay As You Go (PAYG) is the main system that finances the social security system in Turkey. Collected income from the working members of system, is being transfered to the pensioner members of the system. This is related with the social goverments policies. PAYG system is becoming less effective in the world. There are two reasosns (the increasing of the older age group and the developments in medical area). The social security systen is not enough to response people needs. So, Individual Pension Funds are becoming popular. In this system the saving bonus of the people is being used in the investments. This is useful for the economy. Members of this system, make their own decision paying the bonus and kinds of investments. They can change their decision 4 times in a year and they can change their Individual Pension Funds company in a year. There is no tax paying for these changes. This isthe attractive system that helps the goverment economic policies and the well-being the pensioners.
Keywords: Sosyal Güvenlik_Türkiye