F-18 FDG PET/BT’de azigos fissüründe yerleşim gösteren aktif kahverengi yağ dokusu - BALABAN GENÇ, ZEYNEP CEREN; KESİM, SELİN; FİLİZOĞLU, NUH; ÖZGÜVEN, SALİH; DEDE, FUAT; ÖNEŞ, TUNÇ; TUROĞLU, HALİL TURGUT; ERDİL, TANJU YUSUF (My University, 2023)
sıcaklığının korunmasını sağlayan; genellikle servikal, supraklaviküler, aksiller lojlarda, paravertebral alanlarda, mediastende ve üst abdomende yerleşim gösteren özel bir dokudur. F-18 florodeoksiglukoz (FDG) pozitron emisyon tomografi (PET)/bilgisayarlı tomografi (BT) tetkiki; yüksek FDG tutulumu gösteren alanların BT karşılığı olarak Hounsfield ünitesi ile aktif kahverengi yağ dokusunun ayırt edilmesine imkan verir. Bu olgu sunumunda, meme kanseri nedeniyle istenen evreleme F-18 FDG PET/BT tetkikinde, atipik olarak azigos fissüründe yerleşim gösteren aktif kahverengi yağ dokusu uyumlu bulgular sunulmuştur. Yöntem: Meme kanseri tanılı, histopatolojik tipi karsinoma in-stu olarak raporlanan, 36 yaşındaki kadın hastadan; evreleme amacıylaF-18FDG PET/ BT tetkiki istendi. Bulgular: F-18 FDG PET/BT tetkikinde; sağ memede saat 6 hizasında malign karakterde hipermetabolik lezyon, sağ meme derisinde kalınlaşma ve sağ aksiller alanda seviye 1’de malign hipermetabolik lenf nodları saptandı. Ayrıca her iki servikal, supraklaviküler, aksiller lenfatik lojlarda, paravertebral alanlarda, mediastende, üst abdomende veatipik olarak azigos fissüründe aktif kahverengi yağ dokusu uyumlu yoğun FDG tutulumu izlendi. Sonuç:F-18 FDG PET/BT tetkiki malignitelerde evreleme, yeniden evreleme, tedavi yanıtın belirlenmesini belirleme amacıyla kullanılır. Aktif kahverengi yağ dokusu gibi fizyolojik ve enfektif-enflamatuvar hastlalıklar gibi nontümöral durumlarda da yoğun FDG tutulumu beklenir. Kahverengi yağ dokusunun oksijen ihtiyacının ve mitokondri sayısının fazla olmasıyla kapiller yatağı geniştir ve termogenezisi düzenler. Yenidoğan döneminde daha yoğun olmakla birlikte, erişkinlerde değişken miktarlarda var olabilir. F-18 FDG PET/BT tetkiki metabolik olarak aktif kahverengi yağ dokusunu, fizyolojik ve dış etkenler gibi değişken faktörlere bağlı olarak gösterebilir ve malign bulgular ile karışabildiği için dikkatli değerlendirilmelidir. Anahtar Kelimeler:F-18 FDG PET/BT, aktif kahverengi yağ dokusu, azigos fissürü, meme kanseri
Keywords: Tıp; Dahili Tıp Bilimleri; Nükleer Tıp; Sağlık Bilimleri; Medicine; Internal Medicine Sciences; Nuclear medicine; Health Sciences; Klinik Tıp (MED); Klinik Tıp; TIP, GENEL & DAHİLİ; RADYOLOJİ, NÜKLEER TIP ve MEDİKAL GÖRÜNTÜLEME; Clinical Medicine (MED); CLINICAL MEDICINE; MEDICINE, GENERAL & INTERNAL; RADIOLOGY, NUCLEAR MEDICINE & MEDICAL IMAGING; Radyoloji ve Ultrason Teknolojisi; Genel Sağlık Meslekleri; Patofizyoloji; Temel Bilgi ve Beceriler; Değerlendirme ve Teşhis; Radyoloji, Nükleer Tıp ve Görüntüleme; Dahiliye; Aile Sağlığı; Tıp (çeşitli); Genel Tıp; Radiological and Ultrasound Technology; General Health Professions; Pathophysiology; Fundamentals and Skills; Assessment and Diagnosis; Radiology, Nuclear Medicine and Imaging; Internal Medicine; Family Practice; Medicine (miscellaneous); General Medicine