Bir meslek örgütü olarak Türkiye giyim sanayicileri derneği - Açar, Serhat (My University, 2019)
Türkiye ekonomisinin 24 Ocak Kararları sonrası piyasa ekonomisine geçmesiyle dünya piyasasında rekabet etme avantajına sahip tekstil ve hazır giyim sektörü, ihracat ve ekonomik kalkınma yönlü iktisat politikalarının önem verilen lokomotif sektörlerin-den biri olmuştur. Öte yandan 1960'lardan itibaren sektörün çıkarlarını temsil etmek adına üye olma zorunluluğu bulunan odalar birliği dışında meslek derneği çatısı altında bir araya gelen çeşitli sektör mensuplarından biri de 1976 yılında kurulan Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği'dir. Bu çalışma ile sektörün ihracat faaliyetlerine yön vermek ama-cıyla kurulan Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği'nin kuruluşundan günümüze sektörel faaliyetleri, Türkiye'deki iktisadi gelişmeler ve sektördeki gelişmeler bağlamında ince-lenmiş, kuruluş misyonu olan sektörü temsil etme kabiliyetini ne kadar yerine getirdiğine cevap aranmıştır.

After January 24th Legislation, which transformed Turkey's economy into market economy, textile and ready- made clothes industries which provide a competiti-ve advantage has become one of the main forces in leading sector that is very important for economic policies oriented economical development. Starting from 1960s the union of Turkish textile chambers made its membership an obligatory in order to support the growth of the sector. In addition, Turkish Clothing Manufacturers Association, founded in 1976, brought together sector members under a single roof. Aiming to lead it abroad and promote export, the activities of Turkish Clothing Manufacturers Association which has done from its foundation till current were analyzes based on economical and secto-ral development. In this study it was questioned its spearhead and how much it realized its duty.
Keywords: hazır giyim sektörü Turkish Clothing Manufacturers Association; meslek dernekleri; Ready-made cloth; Textile Organization; Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği