Belediyelerde stratejik planlama süreci - Özberk, Yavuz (My University, 2007)
Dünya’da yaşanan gelişim, değişim ve yeni teknolojilerin etkisiyle birlikte, Türk Kamu Yönetimi’nde değişim süreci gündeme gelmeye başlamıştır. Özellikle, küreselleşme süreci ve Avrupa Birliği (AB) Müktesebatı ile bu süreç hız kazanmıştır. Yeni yönetim anlayışı ve yeni gelişmelerden yerel yönetimler de etkilenmiş ve bu durumla birlikte, belediyeler de yeni yönetim ve yeni tekniklerin kullanılması zorunlu bir hal almıştır. Bu çalışmada belediyelerde stratejik planlama süreci üzerinde durulmuştur. Bu çerçeve de strateji kavramı, stratejik yönetim, stratejik planlama, belediyelerin yasal ve kurumsal yapısı genel olarak anlatılmış ve belediyelerde stratejik planlama süreci; amacı, yasal dayanakları, analiz yöntemleri ve tüm detaylarıyla birlikte çeşitli stratejik plan çalışmalarından misyon, vizyon, ilkeler, stratejik amaç ve stratejik hedef örnekleri gösterilerek anlatılmıştır. Çalışmanın teorik kısmı, yazılı ve basılı kaynaklar üzerinden yapıldıktan sonra, İstanbul Eminönü Belediyesi’nde bir alan araştırması yapılmıştır. Alan araştırması kapsamında, belediye personelinin stratejik planlan çalışmasından ne anladığı, bu süreci nasıl değerlendirdiği ve konu hakkındaki düşüncelerini belirlemeye yönelik bir anket çalışması yapılmıştır. Anket çalışması kapsamında araştırmanın bulguları arasında, belediyelerde stratejik plan çalışması yapmanın, faydalı ve gerekli olduğu tespit edilmiştir.

An evolution progress came into question with developing, changing and influence of new technology for Turkish Public Administration. Especially globalization and European Acquits Communitarian accelerated this. The Local Administration has been influenced from new administration approaches and new developments too and in addition to this using new administration and its techniques has become essential for municipalities. This thesis researched into process of strategic planning. For this, the Notion of strategy, strategic administration, strategic planning, legal and institutional constitution of municipality have been told as generally and the process of strategic planning at municipality has been told with shown its legal bases, analysis method and examples of vision, mission, principles, strategic targets. After the theoretical part in this study was done from written and printed sources, an area research has been done at İstanbul Eminönü Municipality. It contents what the personnel understands from strategic planning and what are their opinions about this. The survey indicates it is necessary and useful to do strategic planning for municipalities
Keywords: Mahalli İdareler; Stratejik Planlama; Yerel Yönetimler